Wraakactie Palestijnen

Palestijnse raketten hebben vandaag een Israëlische man en zijn 3-jarige kleinzoon gedood in het Negev-stadje Sderot. Het is voor het eerst dat deze simpele, zelfgemaakte projectielen, die al jaren met regelmaat vanuit de buitenwijken van Gaza Stad richting Israël worden afgevuurd, dodelijke slachtoffers hebben gemaakt.

In Gaza Stad, waar de Izz al-Deen al-Qassam-brigade, de militaire vleugel van Hamas, het daderschap claimde, wordt daarom rekening gehouden met een omvangrijke, militaire reactie van Israël. De beschieting met de raketten (Qassem) en een aanval, zondagavond, op een militaire observatiepost in de Gaza Strook, waarbij één Israëlische soldaat om het leven kwam, zijn Palestijnse reacties op de dood van acht leden van Hamas, Islamitische Jihad en Fatah in Nablus.

Deze acht, onder wie de leiders van de Al-Aqsa Martelarenbrigades en Islamitische Jihad op de Westelijke Jordaanoever, werden zaterdag gedood in het oude centrum van Nablus. Het Israëlische leger had de eeuwenoude kashbah volledig afgesloten voor een dagen durende jacht op gezochte militanten. Israël verwijt de Palestijnse Autoriteit niets te doen om de Al-Aqsabrigades, die verantwoordelijk zijn voor recente pogingen in Jeruzalem aanslagen te plegen, te ontmantelen. In een gesprek met een Arabische krant zei de Palestijnse premier Querie dat de Palestijnse Autoriteit daartoe niet de middelen heeft en dat de Al-Aqsa Martelarenbrigades ,,geleidelijk in de instituties van Fatah'' worden opgenomen.

Palestijnse organisaties zijn al maanden er niet in geslaagd aanslagen in Israël zelf te plegen en richten zich daarom op Israëlische doelen in bezet gebied. De aanslag op een militaire post langs de weg naar Gush Katif, het blok van nederzettingen, wordt door Palestijnen ook gezien als een onderdeel van de campagne om de Israëliërs uit de Gaza Strook ,,te verjagen''.

Premier Sharon, die de nederzettingen en militaire posten eind 2005 ontruimd wil hebben, is juist beducht voor het beeld dat Israël uit de Gaza Strook wordt verdreven. Sharon leidt op het ogenblik een minderheidsregering en voert besprekingen met de leider van de Arbeiderspartij, Shimon Peres, over een nieuwe coalitie. Peres pleit echter voor nieuwe verkiezingen en zei in een gesprek met de The Jerusalem Post bevreesd te zijn dat het plan de nederzettingen in de Gaza Strook te ontruimen tot een Israëlische burgeroorlog kan leiden. De kolonisten zijn van plan zich fel te verzetten en voelen zich daarin gesteund door de orthodoxe rabbijnen die zich zondag tegen Sharon's plan hebben gekeerd.