`Werk' gaat gewoon door

De aflevering Journal d'une prostituée in de documentaire RVU-serie Vergezicht portretteert de 35-jarige Bulgaarse Véliana. In de straten en op de boulevards van het mondaine Nice tracht zij haar nering in seksuele genoegens aan de man te brengen. Zij is een van de honderden Oost-Europese vrouwen die aan de Côte d'Azur op die wijze aan de kost komen. Veelal kunnen ze slechts in gebrekkig Frans de prijs voor `la pipe' of `l'amour' zeggen. Véliana doet het om haar 7-jarig dochtertje, dat bij haar ouders in het Bulgaarse Varna aan de Zwarte Zee woont, te onderhouden.

Van een echt dagboek is geen sprake. Slechts flarden en impressies. Op de Promenade des Anglais in Nice wordt het leven van Véliana gevolgd die daar al ruim twee jaar aan het werk is. Zij deelt een studio in het centrum van de stad met Maria, een andere Bulgaarse prostituee en scoort met haar werk tussen de 4.000 en 5.000 euro per maand. Zij werkt zonder pooier. Dit in tegenstelling tot de helft van haar collega's die de helft van hun inkomsten aan hun `beschermheer' moeten afstaan. 's Nachts trekt zij samen op Maria. ,,Met z'n tweeën is het minder angstig en kunnen we met onze mobieltjes contact houden.''

Om de komst van pooiers en prostituees uit Roemenië, Bulgarije en Albanië tegen te gaan heeft Frankrijk vorig jaar een nieuwe wet ingevoerd. Volgens deze wet kunnen aan prostituees en souteneurs straffen opgelegd worden die kunnen oplopen tot twee maanden gevangenisstraf of 3.200 euro boete. Vrouwen zonder geldige papieren worden naar het land van herkomst teruggestuurd. Verder probeert de Franse justitie samen met Oost-Europese autoriteiten de bezigheden van souteneurs lam te leggen.

De documentaire heeft veel aandacht voor het werk van de zedenpolitie in Nice. In sfeerrijke actiebeelden zien we hoe een team de straten afschuimt met getrokken pistolen, en prostituees, klanten en souteneurs opspoort die in handboeien voor ondervraging mee naar het politiebureau worden genomen.

Maar ruim acht maanden na het van kracht worden van de nieuwe wet zijn er nog tal van prostituees. Zelfs Véliana die een Bulgaarse souteneur heeft aangegeven en wraak vreest. Maar ondanks dat gaat zij gewoon weer de straat op om de familie in Varna en zichzelf een betere toekomst te geven.

Vergezicht: Journal d'une prostituée, RVU, Ned.3, 0.18-1.19u.

    • Markus Meulmeester