Van Gestel krijgt ITs regieprijs

De Vlaamse regie-student Jef van Gestel heeft gisteren in Amsterdam op de slotdag van het Internationale Theaterscholen Festival (ITs) de Ton Lutz Prijs ontvangen voor de beste afstuderende regisseur.

Van Gestel kreeg de prijs voor Tuttefrut, zijn afstudeervoorstelling aan de Maastrichtse Toneelacademie. De prijs, uitgereikt door de 84-jarige regisseur Ton Lutz, bestaat uit een speciaal ontworpen tas met daarin 4.500 euro van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, en tweeënhalve maand loonkostensubsidie van het bedrijf Kunstenaars & Co. Met dit geld kan Van Gestel zijn eerste professionele voorstelling maken. Tuttefrut gaat over een moeder en een zoon.

Gisteren werd tevens de ITs Award uitgereikt, aan Duitse regiestudent Roger Vontobel voor zijn monoloog Filotas, waarin het 18de eeuwse drama van Lessing wordt vermengd met de waargebeurde geschiedenis van John Walker Lindh, de all-American boy die aan de zijde van de Taliban in Afghanistan ging vechten.

De winnaar mag dit jaar op het Edinburgh Fetsival staan.

Tevens werd de Bekijk 't Jongeren Theateraffiche Prijs uitgereikt aan het Noord Nederlands Toneel voor de poster van Sirenen.