Titelfavoriet Tsjechië spaart krachten tegen Denemarken

Met een uitgerust basiselftal heeft Tsjechië gisteravond zijn kandidatuur gesteld voor het Europees kampioenschap. Vier dagen na de groepszege van het B-team van Tsjechië op het A-team van Duitsland was het kwartfinaleduel tegen Denemarken een formaliteit. In Porto won de ploeg van bondscoach Brückner met 3-0 van de ploeg van bondscoach Olsen. Tsjechië speelt donderdag in hetzelfde Draken-stadion tegen Griekenland om een finaleplaats.

De verliezende trainer sprak na afloop van een onverdiende zege en daarmee deed Olsen zijn Tsjechische collega tekort. De Denen hadden weliswaar 62 procent balbezit, in het moderne voetbal zijn dit weinigzeggende statistieken. Zo schoten de Tsjechen vaker (13-11) en gerichter (5-1) op het vijandelijke doel. Met tempoversnellingen verrasten ze de Deense verdediging, die voor de pauze nauwelijks op de proef was gesteld. Een kwestie van efficiëntie.

Volgens de sluwe vos Brückner, de 64-jarige grijsaard met het marmeren gelaat, was het van belang dat zijn spelers zo min mogelijk energie verspeelden. ,,Het toernooi duurt in principe zes wedstrijden en we hebben twee rustdagen minder dan Griekenland'', verklaarde de succestrainer zijn gewijzigde tactiek. In de groepsduels tegen Letland en Nederland had zijn A-team vol op de aanval gespeeld. Het B-team deed hetzelfde tegen Duitsland. En aangezien de offensieve speelwijze van Tsjechië krachtenverslindend is, was het van belang verdedigend te beginnen. Gevolg: een bloedeloze eerste helft en een schijnoverwicht voor de Denen. De Tsjechische sterspelers hielden zich in opdracht van hun coach gedeisd.

Na de rust kregen de Denen een lesje in doelmatigheid. De 22-jarige Baros werd de grote man bij Tsjechië, dat als enige ongeslagen is in Portugal. De bliksemschicht van Liverpool zorgde binnen een paar minuten op fraaie wijze (boogbal en hard schot) voor de 2-0 en de 3-0. Even daarvoor had de vrijstaande Koller met een keiharde kopbal de 1-0 aangetekend. Binnen een kwartier had Tsjechië orde op zaken gesteld en de favorietenrol voor zich opgeëist. Vergeleken met het ouderwetse combinatievoetbal van Portugal en Nederland lijkt het Tsjechische countervoetbal meer van deze tijd. ,,Maar we zullen de Grieken zeker niet onderschatten'', zei Brückner.

Uitblinker Baros bracht zijn EK-totaal op vijf treffers en daarmee is hij de Nederlander Van Nistelrooy (vier goals) gepasseerd op de topscorerslijst. Baros heeft in de vier wedstrijden van Tsjechië bij elkaar opgeteld 82 minuten niet meegespeeld, wat zijn productie extra glans geeft. In het nationale elftal heeft hij in 29 duels al 21 keer gescoord; ook al een hoog percentage. En dat terwijl Baros tot voor kort nooit zeker was van een basisplaats. Brückner koos vaak voor Smicer: meer een middenvelder dan een aanvaller.

Baros is het prototype van een moderne voetballer die gedijt in een systeem met twee spitsen. Hij is vlug en lenig, wendbaar en doelgericht. En hij heeft net als Nedved een verwoestend schot in beide benen. Zo zorgde hij tegen Nederland met een geweldige uithaal voor de gelijkmaker en maakte hij als invaller tegen Duitsland de winnende treffer. Baros en Poborsky kregen in het B-team van Tsjechië speelminuten, nadat enkele reservespelers opgebrand waren.

Met zijn bruine ogen, zijn lange haardos en zijn lichtblauwe schoenen beantwoordt Baros aan het rolmodel van de hedendaagse prof. Hij was als puber al geliefd bij de meisjes in Ostrava en zijn huidige status van sterspeler heeft zijn populariteit alleen maar vergroot. Na afloop van de wedstrijd ontblootte hij zijn gebruinde bovenlijf en gooide hij zijn shirt in het publiek. Circa vijfduizend Tsjechen scandeerden zijn naam. Op de persconfentie maakte hij een zelfverzekerde indruk. Hij had misschien niet veel te vertellen, maar hij toonde wel de blik van een winnaar.

Baros is na een langdurige revalidatie superfit aan het EK begonnen. Hij brak zijn enkel in september 2003. Daarna bleef hij bijna een half jaar aan de kant. Zelfs na zijn herstel in februari 2004 kwam hij bij Liverpool weinig aan spelen toe. De Franse trainer Houllier koos voor het Engelse aanvalsduo Owen-Heskey. Op die manier kon Baros zich in alle rust voorbereiden op het EK. Het is een terugkerend ritueel: hoe minder competitieduels in de benen, hoe beter de prestaties bij een eindronde.

En zo heeft coach Brückner de beschikking over een keurkorps van charismatische voetballers. Koller verdient met zijn lengte (2.02 meter) en schoenmaat (48) niet de schoonheidsprijs, hij is altijd aanspeelbaar en zijn reusachtige verschijning heeft een intimiderende werking op de tegenstanders. Koller weet zich omringd door vier technische ploeggenoten, van wie zijn lichtvoetige clubgenoot Rosicky niet eens in topvorm is. Aanvoerder Nedved mist ook nog brille. Hij gaat wel voorop in de strijd en deed tegen Denemarken op voorbeeldige wijze aan forechecking. Deze term komt uit het ijshockey, met voetbal de meest populaire sport in Tsjechië.

De elegante dribbelaar Poborsky is bezig aan zijn tweede voetbaljeugd. Na omzwervingen door half Europa is de 32-jarige speler van Sparta terug in Praag. Hij gaf gisteravond twee beslissende voorzetten. Poborsky was al basisspeler in 1996, toen Tsjechië de EK-finale verloor van Duitsland. De voetbalveteraan heeft zijn zinnen gezet op een herhaling van 1976, toen Tsjechoslowakije na strafschoppen van West-Duitsland won.

Poborsky hoopt komende zondag in de finale in Lissabon zijn honderdste interland te spelen.

Tsjechië 3

Denemarken 0

Ruststand 0-0. 49. Koller 1-0, 63. Baros 2-0, 65. Baros 3-0. Schds: Ivanov (Rus). Tsch: 25.000. Gele kaarten: Jankulovski, Ujfalusi, Nedved (Tsj), Poulsen, Bøgelund en Gravesen (Den).

    • Jaap Bloembergen