Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Reportage over het streng-communistische Noord-Korea. Zuid-Korea tracht door economische samenwerking meer openheid te krijgen. Verder aandacht voor de aandeelhoudersvergadering van Shell, waarbij diverse aandeelhouders kritisch het beleid beoordelen. Ned.2, 18.22-19.03u.

Netwerk. Aandacht voor de broze samenwerking tussen de Amerikanen en de nieuwe Iraakse binnenlandse veiligheidsmacht (ICDC) nu de de macht in Irak is overgedragen. En een interview met de nieuwe commandant van de Nederlandse troepen in Zuid-Irak, luitenant-kolonel Kees Matthijssen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer over de machtsoverdracht in Irak en de problemen bij Shell. Ned.3, 22.55-23.32u.

DOCUMENTAIRE

NCRV Dokument: Failliet of niet? Eerste deel van tweedelige documentaire waarin Frans Bromet terugkeert naar de stripboekenwinkel Tante Leny om te zien hoe het verder is gegaan met de eigenaars sinds de documentaire vorig jaar. Ned 1,22.55-23.40u.

Vergezicht: Journal d'une prostituée. Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.18-1.19u.

PRAATPROGRAMMA

Villa BVD. Gesprek met basketbalcoach Ton Boot. Hind treedt op. RTL4, 22.40-23.45u.

MUZIEK

Recordings. Vijfde deel in een serie levensliedjes en smartlappen van buitenlanders in Nederland behandelt de ongelukkige liefde. Ned.3, 20.00-20.15u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van Waarde: Brood. Wat is het verschil tussen brood met en brood zonder broodverbeteraar? Wat is broodverbeteraar eigenlijk? Een consumentenprogramma met simpele vragen en soms hilarische antwoorden. Ned.3, 20.15-20.45u.

AMUSEMENT

De Lama's. Eerste aflevering van 7-delige komische show, gebaseerd op het Engelse programma Whose line is it anyway? waarin de deelnemers geacht worden ad rem en komisch te reageren op situaties. Ned.2, 21.53-22.30u.

FILM

Scary Movie 2 (Keenen Ivory Wayans, 2001, VS). Snel in elkaar gedraaide vervolgfilm is melige griezelparodie, vol verwijzingen naar o.a. What Lies beneath, Hannibal en Mission: Impossible. Met James Woods als Max von Sydows duiveluitdrijver uit The Exorcist. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Man without a Face (Mel Gibson, 1993, VS). Regiedebuut van ster-acteur Gibson is behoedzame verfilming van roman van Isabelle Holland. Kluizenaar met half verminkt gezicht (Gibson) overwint zijn mensenhaat dankzij 12-jarige leerling, maar valt prompt ten prooi aan dorpsroddels over vermeende pedofilie. Net5, 22.00-0.05u., onderbroken door reclame.

.The Lady with the Dog (Josef Heifits, 1959, Rusland). Geprezen, sensitieve adaptatie van Anton Tsjechovs korte liefdesverhaal De dame met het hondje (1899) werd in 1960 in Cannes bekroond met de Speciale Juryprijs. Buitenechtelijke affaire van Moskouse bankier (Alexei Batalov) en dame uit de titel (Iya Savvina) begint 's zomers aan de Zwarte Zee en wordt voortgezet in winters Moskou. Speelt rond de voorlaatste eeuwwisseling. TV5, 22.30-0.15u.

De jongen die niet meer praatte (2) (Ben Sombogaart, 1996, Nederland). Vijfdelige tv-versie van derde speelfilm van de regisseur van Het zakmes en De tweeling loopt over van de goede bedoelingen (over thema's als integratie en cultuurverschillen) maar komt nauwelijks tot leven. Koerdisch jongetje (Eran Orhan) gaat zwijgend door het leven nadat hij tegen zijn zin is verhuisd naar kil Nederland. Dan ziet hij vanachter zijn raam een misdaad gepleegd worden. Morgen, Ned.3, 9.35-10.02u.

The Double McGuffin (Joe Camp, 1979, VS). Echo's van Hitchcock klinken door in lichtgewicht familiethriller. Tieners op het spoor van een mogelijke moordenaar. Morgen, SBS6, 13.05-14.50u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de 20-jarige Sanne Vogel die voor de vierde keer op de culturele kermis Parade staat. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van fotografe Misha de Ridder en een bespreking over het winterkoninkje een gesprek met Marc Oostendorp over zijn boek Een wereldtaal, over de geschiedenis van het Esperanto. Ook vertelt cabaretière Brigitte Kaandorp over haar werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.