`Tegen wie speelt Nederland?'

Ruim voor aanvang van de voetbalkraker tussen Nederland en Zweden lopen de verwarmde terrassen vol van Lillatorg, een plein in het centrum van Malmö. Iedereen is op zoek naar het beste plekje, liefst in de buurt van een tap met goed uitzicht op een van de levensgrote schermen of televisietoestellen die overal staan.

Het volksfeest kan beginnen en de boulevardpers heeft de messen geslepen: `Hollandse haatcampagne tegen Zlatan' (AftonBladet), `Hollanders – Stam, Frank de Boer, Davids – gebruikten anabole steroïden' (Expressen), `Zweden ontmoet Nederlandse dopebrigade' (Kvälls Posten).

Een dag eerder was het nog muisstil in Malmö. Wegens het midzomernachtfeest, dat men in Zweden in huiselijke kring viert, gaat niemand de deur uit. Daarna zoeken de maagden hun bed op met zeven verschillende bloemen onder hun kussen. Een dag later zullen ze hun prins ontmoeten, misschien wel een knappe, succesvolle voetballer.

Zlatan Ibrahimovic groeide op in Malmö. De zoon van eerste generatie immigranten uit voormalig Joegoslavië bracht zijn jeugd door in de wijk Rosengård. Ooit kwam hij uit voor Balkan, een voetbalclub uit de derde divisie. Dit gedeelte van Malmö is een smeltkroes van `nieuwe Zweden'. In de welvaartsstaat nemen ze vaak genoegen met baantjes als ober of zoeken ze werk in de haven. Die enkeling die het weet te maken, zoals Zlatan, oogst de onverwaardelijke bewondering van de minder bedeelde achterban.

Er zijn uitzonderingen. Miguel komt uit een arme Spaanse familie. Na een leven van keihard werken is hij nu eigenaar van drie restaurants en een goed lopende disco. Hij bewoont een ruim bemeten appartement in het chique centrum van Malmö. Hij vindt dat gepronk van de familie Ibrahimovic met Ferrari's en gouden horloges maar niets. ,,Nogal makkelijk, alleen omdat-ie toevallig een bal goed kan raken.''

Rabi, een Palestijn afkomstig van de Westbank, verdient zijn geld als discjockey en denkt er heel anders over. ,,Ik ben trots op Zlatan. Hij is de held van alle immigranten hier.''

Net als veel anderen claimt Rabi dat hij een goede vriend is van Zlatan. Hij zou zelfs nog in het appartement boven hem hebben gewoond. Tijdens de wedstrijd zal Rabi zich nog flink roeren. Datzelfde geldt ook voor een groepje Nederlanders, toevallig aanwezig wegens het EK bridge. Zij heffen luidkeels spreekkoren aan. Gangmaker is acteur Joost Prinsen, als journalist aanwezig voor een bridgeblad. Naast hem zit de Zweedse F-side. Prinsen legt het groepje hooligans zonder blikken of blozen de volgende vraag voor: ,,Tegen wie speelt Nederland eigenlijk?''

Het einde van de wedstrijd verloopt verwarrend. In het gedrang bij de tv-schermen weet niemand precies hoe het nu verder moet na de eerste strafschoppenserie. Spoedig dringt de waarheid door tot de duizenden op het plein. Zweden ligt er uit, mede en vooral dankzij een door Zlatan Ibrahimovic gemiste strafschop. De fans laten hun tranen de vrije loop.

    • Jan van Cleeff