Steels weer kampioen van België

Tom Steels is gisteren voor de vierde keer in zijn loopbaan Belgisch kampioen wielrennen geworden. De coureur van Landbouwkrediet was in de spurt zijn vluchtgezellen Geert Omloop en Gert Verheyen te snel af. Steels is daarmee de eerste Belg die vier keer de nationale titel veroverde. De Belgische driekleur ontbreekt dit jaar in de Ronde van Frankrijk, omdat de ploeg van Steels niet is toegelaten.

In Duitsland ging de zege naar Andreas Klöden. De 29-jarige renner van T-Mobile, in de komende Tour de France een van de knechten van Ullrich, bereikte in Freiburg solo de finish. Stefan Schumacher eindigde als tweede, voor Fabian Wegmann. Jan Ullrich ging als zevende over de finish. Dankzij de zege van Klöden bleef de Duitse kampioenstrui voor het twaalfde jaar op rij in bezit van de formatie die vorig jaar onder de naam Team Deutsche Telekom deel uitmaakte van het peloton.

Francisco Mancebo mag zich een jaar Spaans kampioen noemen. De klimmer van Illes Baleares bleef gisteren zijn rivaal Alejandro Valverde (Kelme) en Francisco Lara (Almeria) voor.

Zowel in Frankrijk als in Italië won een relatief onbekende renner. In Pont-du-Fosse won Thomas Voeckler de Franse titel, in de Italiaanse stad Pisa werd Christian Moreni gehuldigd als beste wielrenner van het land.

Andere nationale wegkampioenen in het buitenland zijn: Roger Hammong (Groot-Brittannië), Michael Blaudzun (Denemarken), Kim Kirchen (Luxemburg), Thor Hushovd (Noorwegen) en Gregory Rast (Zwitserland).

In Frankrijk ging de kampioenstrui bij de vrouwen naar een oude bekende: Jeannie Longo. De inmiddels 45-jarige Française legde beslag op haar 48ste nationale titel. Na 112 kilometer einigde ze met een voorsprong van ruim een minuut op Elisabeth Chevanne-Brunel. Het volgende doel van Longo, die vorig jaar in de slotfase van het wereldkampioenschap op de weg nog door een achtervolgende groep kon worden ingerekend, is de Olympische Spelen in Athene. Daar verschijnt de olympisch kampioene aan de start bij de wegwedstrijd en de tijdrit.