Souvenir

Estadio Algarve ligt in een voormalig stuk niemandsland tussen Faro en Loulé, enkele kilometers van de Middellandse Zee. Met grote ogen kijken omwonenden naar het tentvormige dak en de steunpilaren. Een Portugese familie zit in de schaduw voor hun huis, dat lijkt op een lemen hut. Al even verwonderd bekijken ze roodverbrande Zweden en Hollanders die een balletje trappen bij 35 graden in de schaduw. Ze waren gewend aan rode aarde, kale bomen en magere koeien. Nu zien ze beton en asfalt. De gloednieuwe wegen zijn net als het stadion speciaal voor het EK aangelegd en worden na het toernooi niet meer bereden. In het Estadio Algarve – capaciteit dertigduizend toeschouwers – zijn drie EK-duels gespeeld en daarmee heeft het zijn diensten bewezen. FC Loulé zou hier zijn thuiswedstrijden spelen, maar de club trekt gemiddeld nog geen drieduizend toeschouwers. Dan is het gezelliger voetballen in hun bouwvallige stadion in het stadscentrum. Estadio Algarve blijft zo een souvenir voor het voetbalgekke volk, al denkt de familie in hun lemen hut er mogelijk anders over. Nooit meer niemandsland.

    • Jaap Bloembergen