Shell: afgeboekte reserves komen terug

De Koninklijke/Shell Groep verwacht de komende tien jaar 85 procent van zijn afgeboekte reserves opnieuw als `bewezen' voorraden te kunnen boeken.

Dit zei groepsvoorzitter Jeroen van der Veer vanochtend bij de opening van de aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Olie in Den Haag. Van der Veer bood de aandeelhouders zijn excuses aan – ,,ik zeg onomwonden sorry'' – voor de affaire met de afgeboekte reserves, die het bedrijf dit voorjaar in de greep hield.

Shell werd gedwongen 23 procent van zijn bewezen reserves af te boeken, omdat ze in strijd met regels van de Amerikaanse beurswaakhond SEC in de boeken waren opgenomen. De zaak kostte drie topfunctionarissen de kop, onder wie groepsvoorzitter Sir Philip Watts en productiedirecteur Walter van de Vijver. Van der Veer, die Watts is opgevolgd, vroeg bijzondere aandacht voor het personeeel van Shell, dat heeft ,,geleden'' onder de affaire.

President-commissaris Aad Jacobs zei dat de reserves-zaak de reputatie van Shell ,,ernstig heeft geschaad''. Hij zei dat Shell maatregelen heeft doorgevoerd ,,die zullen voorkomen dat iets soortgelijks zich ooit herhaalt''.

Jacobs benadrukte dat de reserves-zaak niet is veroorzaakt door de bestuursstructuur van het bedrijf. Wel zei hij dat de Groep ,,duidelijker, effectiever en inzichtelijker voor de buitenwereld'' moet worden georganiseerd. Hiervoor is een interne commissie gevormd die later dit jaar zal rapporteren. De Groep is een combinatie van het Britse Shell Transport & Trading (40 procent) en de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij (60 procent). Beide onderdelen hebben een eigen directie. Daarboven staat een Comité van Managing Directors (CMD) dat de Groep op basis van consensus bestuurt.

Pensioenfonds ABP, een belangrijk aandeelhouder, vroeg openbaarmaking van alle rapporten die externe deskundigen en toezichthouders hebben gemaakt of maken over de reserves-zaak, zodra dit juridisch mogelijk is. President-commissaris Jacobs wees dit af. Het ABP gaf ook kritiek op de structuur van het bedrijf. Het vindt dat Shell te weinig voortvarend is in de vernieuwing daarvan.

Het ABP bepleitte een nieuwe aandeelhoudersvergadering, geheel gewijd aan een nieuw bestuursmodel. ,,Maar het feit dat u de structuur wilt heroverwegen, voedt onze twijfel over de voortvarendheid waarmee u de problemen wilt aanpakken. Shell is in een kritieke fase beland.''

HOOFDARTIKEL: pagina 9