Rusland weigert bloemen

Nederland mag voorlopig geen bloemen uitvoeren naar Rusland. Het Russische ministerie van Landbouw heeft de import verboden nadat in een partij een soort van bloemenpest was aangetroffen. De lading van 7.500 bloemen was bestemd voor de Krasnodar-regio in het zuid-westen van Rusland. Volgens de Russische autoriteiten waren de bloemen afkomstig uit Aalsmeer.

De Nederlandse ambassade in Moskou verwacht niet dat het importverbod langer dan enkele dagen zal duren. ,,Het gebeurt wel eens vaker'', zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Geen van de partijen heeft er belang bij de handel langdurig te verbieden.''

Niettemin kan ook een korte onderbreking van de handel schadelijke gevolgen hebben voor de Nederlandse bloemenexporteurs. Bloemen kunnen niet lang worden opgeslagen en dus zullen Russische importeurs al snel op zoek gaan naar alternatieven, bijvoorbeeld in Equador, Colombia en Israël.

De Russische zakenkrant Vedomosti citeert een woordvoerder van een Nederlandse bloemenexporteur, die beweert dat de Russische overheid via het importverbod een poging onderneemt om zelf meer grip op de Russische bloemenmarkt te krijgen. Nederland beheerst de Russische bloemenmarkt voor 70 à 80 procent. Jaarlijks gaat er een bedrag van 1,2 miljard dollar (987 miljoen euro) in om, waarvan ongeveer de helft voor de Moskouse markt.

De pest die in de bloemen is aangetroffen, wordt veroorzaakt door de westerse `bloemenblaaspoot', in kassen een veelvoorkomend insect dat stengels leegzuigt. De anderhalf milimeter lange insect tast ongeveer 200 bloemensoorten aan, waaronder rozen, anjers, lissen en crysanten.