Pakistan en India besluiten tot dialoog

India en Pakistan hebben afgesproken hun diplomatieke betrekkingen te normaliseren en een dialoog te beginnen over oplossing van hun meer dan vijftig jaar oude conflict over Kashmir. Dat is de uitkomst van een tweedaagse ontmoeting van Indiase en Pakistaanse onderhandelaars in de Indiase hoofdstad New Delhi.

In een na afloop uitgegeven verklaring staat dat is besloten tot ,,het vervolgen van een serieuze en duurzame dialoog voor het bereiken van een definitieve, vreedzame en via onderhandelingen bereikte overeenkomst'' over Kashmir. India en Pakistan maken al ruzie over Kashmir sinds de deling van het Britse subcontinent in 1947, toen het overwegend door moslims bewoonde gebied voor het grootste deel in Indiase handen kwam.

De nieuwe afspraken betekenen dat het vredesproces tussen de buurlanden, dat al was ingezet onder de vorige Indiase regering van premier Vajpayee, een nieuwe impuls krijgt onder de nieuwe Indiase regering die wordt geleid door de Congrespartij. Het eerste concrete resultaat is dat de diplomatieke staf in de ambassades van beide landen op volledige sterkte wordt gebracht, en dat in belangrijke steden ook consulaten worden geopend.

De afspraken over de dialoog betreffende Kashmir zijn de eerste poging om een vergelijk te vinden sinds de Pakistaanse president Pervez Musharraf drie jaar geleden naar India afreisde voor een ontmoeting met de Indiase premier Vajpayee in Agra. Die top mislukte op het allerlaatste moment, waarop door toedoen van moslimextremisten een periode van gewapende confrontatie volgde. Na aanslagen, onder andere op het Indiase parlement, die werden toegeschreven aan door Pakistan gesteunde terroristen, mobiliseerde India zijn troepen.

Maar begin dit jaar was premier Vajpayee, die afgelopen maand de Indiase verkiezingen verloor, voor een regionale top in Islamabad. In de marge van die conferentie werd de basis gelegd voor nieuwe toenadering.