Overnamepartij Vendex haakt af

Eén van de drie investeringsmaatschappijen die winkelbedrijf Vendex KBB (de Bijenkorf, V&D, Hema, Praxis) wil overnemen, is vanochtend afgehaakt. Change Capital, dat voor 21 procent uitmaakte van het overnameconsortium, heeft gezegd dat ze niet meer meedoet, omdat er slechts 92 procent van de aandelen Vendex KBB zijn aangemeld. Vooraf hadden de drie investeerders afgesproken dat 95 procent de ondergrens zou zijn.

Niettemin gaat de overname van Vendex KBB door. Investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR), de leider van het consortium, neemt de 21 procent van de investering van Change Capital voor zijn rekening. Dat kost de Amerikanen 294 miljoen euro extra. Aanvankelijk participeerde KKR voor 70 procent, wat 970 miljoen euro kostte. Het aandeel van de tweede investeerder, het Nederlandse Alinvest, blijft 9 procent.

Een woordvoerder van KKR zegt verrast te zijn door de terugtrekking van Change Capital: ,,Het is vreemd wat Change Capital doet.'' Change Capital stelt dat ze zich terugtrekt, omdat ze zich aan de afspraak van 95 procent wil houden, ondanks dat het consortium deze maand had aangegeven dat 80 procent eventueel ook voldoende kon zijn. KKR, een ervaren partij, kon Change Capital er niet van overtuigen dat ze erin zou slagen om binnen enkele weken de 95 procent alsnog te verwerven. Volgens een woordvoerster van het consortium spelen geen andere overwegingen een rol om zich terug te trekken.

Eind maart van dit jaar maakte het consortium bekend dat het Vendex KBB wilde overnemen. Tussentijds werd de overnameprijs met 4 procent verlaagd tot 1,4 miljard euro, vanwege de aanhoudend teleurstellende prestaties bij enkele onderdelen binnen Vendex KBB, met name Vroom & Dreesmann en M&S Mode, die tussentijds bekend werden gemaakt. Beleggers die hun aandelen nog niet hebben aangemeld, krijgen daartoe nog tot 19 juli de tijd.