Oranje (6)

Nu het succes van het Nederlands elftal groeit, bel ik Dick vaker op dan hij mij. Ik klaag niet, ik constateer. We hebben hier te maken met een van de natuurwetten van het succes, denk ik.

Niet dat hij zich nu opeens te goed voelt voor mij, maar er komen te veel mensen zijn aandacht opeisen. Staatssecretaris Clémence Ross, die tot dan toe nog niet wist dat een bal ook rond kan zijn, zag ik opeens aan de Portugese kust verschijnen om de hetze tegen Dick voorgoed de kop in te drukken. Alsof dat nog nodig was: de meeste vaderlandse media, ruggengraatloos als altijd, zijn al bezig hun kritiek stiekem in te slikken.

Het wachten is nu op premier Balkenende, die woensdag hopelijk samen met minister Kamp van Defensie komt meehelpen bij de verdediging van onze normen en waarden tegen het Portugese gevaar.

Ik vond het lastig, dat telefoontje naar Dick. Ik merkte dat ik het nogal uitstelde. Pas het tv-optreden van Lee Towers, afgelopen nacht bij Villa BvD, deed me spontaan naar de telefoon grijpen.

Lee droeg een stropdas en pochet van het giftigste soort oranje, hij grijnsde erbij als een afgedankte entertainer in een nog slechts door de maffia bezochte karaokebar in Las Vegas, en hij zong slechter dan ooit, maar het gaat om de intentie – ten overstaan van honderden uitzinnige supporters: ,,Allemaal achter Oranje, hand in hand achter Oranje...''

Mijn keel was nog dichtgesnoerd van ontroering toen ik Dick aan de telefoon kreeg.

,,Nu pas?'' vroeg hij een beetje knorrig. Ik hoorde hem op gedempte toon zeggen: ,,Nu even niet, Clarence.''

,,We zijn hier zó dol op elkaar, we blijven knuffelen'', meldde hij zich even later monter.

,,Ik zal jullie niet lang ophouden, maar ik wil je van harte feliciteren met...''

,,Het klinkt anders niet erg van harte.'' Hij zei het losjes, zonder merkbare boosheid.

Het hoge woord moest eruit, ik kon er niet langer omheen. ,,De prestatie is fantastisch, Dick'', zei ik welgemeend, ,,maar het spel...''

,,Daar gaan we weer. Het is nooit goed genoeg.''

,,Het wás ook niet goed, Dick, dat weet jij ook wel. We hadden die Zweedse houthakkers al bij de rust op de knieën moeten hebben. Nu verloren we nog bijna.''

,,Het zal wel.''

,,Doe wat aan dat middenveld, Dick, stel Sneijder op. En durf nou eindelijk eens met Overmars te beginnen in plaats van Van der Meyde. Als je het van mij niet wilt aannemen, luister dan naar Cruijff, Koeman, Adriaanse.''

,,En zeker ook naar Mulder, Borst en Derksen? Weet je wat? Jullie kunnen mij allemaal de rug op. Hoe harder jullie om Sneijder schreeuwen, hoe langer ik hem op de bank hou. Ik heb besloten me nooit meer iets van jullie aan te trekken. Wie heeft die halve finale bereikt: jullie of ik?''

Hij was, zonder het te willen, toch weer geëmotioneerd geraakt. ,,Ik moest van jullie op penalty's trainen'', raasde hij door, ,,nou, ik deed het mooi niet, en heb je ooit betere penalty's gezien?''

Toen hing hij op, tot mijn grote schrik. Zou het tussen ons nog ooit goed kunnen komen?

    • Frits Abrahams