Ontvoerders dreigen met onthoofding

Vermoedelijke Iraakse extremisten hebben een Amerikaanse marinier gegijzeld en gedreigd hem te onthoofden tenzij de Amerikaanse autoriteiten in Irak alle Iraakse gevangenen vrijlaten.

Eerder werden drie Turken en een Pakistaan ontvoerd. De Arabische zender Al-Jazira heeft gisteren beelden getoond waarop de geblinddoekte Amerikaanse marinier, Wassef Ali Hassoun, te zien was.

Het is de vijfde ontvoering van een buitenlander door Iraakse extremisten binnen een week. Begin vorige week werd een Zuid-Koreaanse gijzelaar door extremisten onthoofd.

De ontvoering van de Amerikaan, de Pakistaan en de Turken is opgeëist door een groep die trouw zegt te zijn aan vermeend Al-Qaeda-lid Musab al -Zarqawi.

De naam van Al-Zarqawi is ook genoemd door extremisten die een serie van zelfmoordaanslagen hebben opgeëist in vijf steden in Irak waarbij ten minste honderd Irakezen en drie Amerikaanse militairen zijn omgekomen. De Verenigde Staten hebben tien miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de gevangenname van Al-Zarqawi. Vanmorgen meldde Al-Jazira zijn gevangenname, maar dat werd door de Amerikaanse legerwoordvoering onmiddellijk ontkend.

Ook de ontvoering van de Turken werd bekendgemaakt via Al-Jazira. Zij zouden binnen 72 uur worden onthoofd tenzij Turkije zijn medewerking aan de Amerikaanse bezettingsmacht zou staken.

De Pakistaanse gijzelaar was te zien op een videoband die door de Arabische zender Al Arabiya werd uitgezonden. Ook zijn gijzelhouders dreigden met onthoofding wanneer er geen vrijlatingen van Iraakse gevangenen komen. Bovendien eisten zij dat Pakistan zijn ambassade in Irak zou sluiten.

Turkije en Pakistan maken geen deel uit van de bezettingsmacht in Irak, maar veel Turken en Pakistanen zijn werkzaam in civiele functies in opdracht van het Amerikaanse leger. Turkije heeft meteen verklaard niet op de eisen van de extremisten in te gegaan en voegde daar aan toe dat het land al ,,meer dan twintig jaar terreur bestrijdt''.

Een Amerikaanse militaire woordvoerder heeft bevestigd dat de Amerikaanse marinier Hassoun sinds 21 juni wordt vermist. Het gaat om een militair van Libanese afkomst. Een andere Amerikaanse militair, soldaat Keith Maupin, wordt al sinds 9 april vermist. De televisiezender Al-Jazira heeft vlak na zijn verdwijning een video gestoond waarop hij te zien is, maar sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Ook in de rest van Irak is het de afgelopen dagen onrustig gebleven. In Bagdad werd een Amerikaans toestel, vlak na de start onder vuur genomen. Daarbij kwam een inzittende om het leven. In het centrum van Bagdad werd de Amerikaanse Groene Zone onder vuur genomen. Daarbij zouden twee Iraakse kinderen zijn gedood.

Bij een raketaanval op een Amerikaanse basis nabij de Iraakse hoofdstad Bagdad werd gisteren een Amerikaanse militair gedood.

In Baquba, ten noorden van Bagdad, werden zes Iraakse militairen die een controlepost bemanden door onbekende schutters gedood. De daders ontkwamen.

Zaterdag ontploften twee autobommen in een drukke straat in de stad Hilla, honderd kilometer ten zuiden van Bagdad. Daarbij zouden 23 Irakezen zijn gedood en 58 anderen zijn gewond geraakt.