Nieuwe topman geplaagd UWV

Joop Linthorst wordt de nieuwe voorzitter van het geplaagde Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De benoeming door minister De Geus (Sociale zaken, CDA) gaat op 1 augustus aanstaande in. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken bekendgemaakt.

Linthorst was eerder wethouder in Rotterdam, projectmanager bij Schiphol, bestuurslid van Universiteit Nyenrode en voorzitter bij Energiened, de Federatie van Energiebedrijven in Nederland. Sinds 1999 werkt hij bij adviesbureau Boer en Croon. Linthorst volgt Annette Dümig op. Zij is sinds 15 maart tijdelijk voorzitter is van UWV. Zij nam deze functie waar nadat topman Tjibbe Joustra begin dit jaar moest vertrekken.

De Geus vond dat Joustra hem niet tijdig en onjuist had ingelicht over de huisvestingskosten van het nieuwe UWV-hoofdkantoor in Amsterdam. Die zouden hoger zijn dan aanvankelijk vermeld. Die kosten zouden vooral veroorzaakt zijn door de luxe inrichting van het deel waar het bestuur zetelt.

Vorig jaar meldde De Geus op gezag van het UWV aan de Kamer dat de inrichtingskosten van het gebouw waarin de directie zetelt, 923 euro per vierkante meter bruto vloeroppervlak bedroegen. Hij zei toen nog alle vertrouwen te hebben in de UWV-top, maar de Kamer drong aan op nieuw onderzoek. De minister stemde toen in met een nieuw onderzoek naar de inrichtingskosten door PvdA'er Meijer. In februari bleek uit het onderzoek dat de kosten per vierkante meter 226 euro hoger liggen dan eerder door het UWV gerapporteerd.

In maart van dit jaar werd bekend dat Joustra de ambtelijke leiding krijgt over de raad voor de nationale veiligheid onder voorzitterschap van minister-president Balkenende. De Raad van Bestuur van UWV staat achter de benoeming van de heer Linthorst. Ook de Raad van Advies en de Ondernemingsraad, die eerder Joustra steunde, hebben positief over de benoeming geadviseerd.