Leegte bij Urban Nation

Misschien ligt het aan de nog steeds niet geheel ingeburgerde term `urban', feit is dat het tijdens Urban Nation in de ArenA zaterdag akelig leeg was, met zo'n 15.000 bezoekers. Urban is een gemakzuchtige verzamelnaam voor alles van hiphop tot r&b en dancehall, ofwel hedendaagse `zwarte' muziek. Dit succesvolle genre zou worden gevierd met een concert van vier kopstukken: dancehall-zanger Sean Paul, rapper DMX, r&b-diva Kelis en Missy Elliott, de grande dame van de hiphop/r&b.

Een mooi aanbod, jammer alleen dat de helft niet was komen opdagen. Kelis had plotseling haar hele tournee afgezegd, en rapper DMX werd donderdag in New York gearresteerd toen hij een auto probeerde te stelen. Het publiek dat om zes uur was gekomen om Kelis te zien optreden, moest nu tot tegen negenen wachten voor er iets fatsoenlijks op het podium stond. Sean Paul en zijn band kregen met hun rinkelende ragga de stemming er enigszins in. Sean Paul, een voormalige waterpolo-ster uit Jamaica, blijkt ook na een tournee van anderhalf jaar nog voldoende energie te hebben om een optreden lang op en neer te springen. Zijn Jamaica-patois heeft een onverstaanbare maar aangenaam opruiende kwaliteit. Vier danseressen maakten met grappige dansjes duidelijk waar de liedjes ongeveer over moesten gaan.

Dat soort subtiliteit was bij het optreden van Missy Elliott verrassend afwezig. Bij haar liedje I'm Hot mocht een stel mannelijke dansers bekers water vanuit hun broek over het podium sproeien. Elliott, voor het eerst in Nederland te zien, dankt haar reputatie aan haar opzienbarende producties voor anderen en haar vaak briljante eigen liedjes. Hoeveel mensen weten een hit te maken uit een enkel brommend ritme en een sirene, zoals ze deed met Work It?

Tijdens het halfuurtje zaterdagavond stond ze met tien dansers en een mc op het podium. Het schelle geluid van haar dj echoode door de bijna lege ArenA. Ieder veelbelovend liedje werd halverwege afgekapt voor een dansstunt of een praatje van Elliott. Ze rapte weinig en rende steeds weg om zich om te kleden. Elliott heeft veel talenten, maar optreden is daar niet een van.

Concert: Urban Nation met oa Missy Elliott. Gehoord: 26/6 ArenA, Amsterdam.

    • Hester Carvalho