KPN: miljard euro voor koerssteun

KPN trekt een miljard euro uit om eigen aandelen op de effectenbeurs in te kopen. Het bedrag is een verdubbeling ten opzichte van een eerder dit jaar aangekondigde aandeleninkoop, die inmiddels is afgerond. Met een miljard euro kan KPN 6,7 procent van zijn aandelen zelf kopen, zo heeft het telefoon- en internet-concern vanochtend bekend gemaakt.

In reactie op de aankondiging steeg de koers van de aandelen KPN vanochtend op een lichte hogere beurs met 3,5 procent naar 6,19 euro.

,,Dit is toch een behoorlijk bedrag'', zegt analist B. Siebrand van de zakenbank Oyens & van Eeghen. ,,Men probeert op deze manier de koers enigszins op peil te houden. Je zal hier toch wel wat koerssteun vanuit zien gaan.''

Siebrand is verrast dat KPN, die bij de publicatie van de eerste kwartaalwinst in mei niets wilde zeggen over verdere aandeleninkoop, nu wel met mededelingen komt.

De inkoop betekent volgens analisten dat de kans op nieuwe avances voor een overname van de Britse mobiele belmaatschappij MMO2 van de baan zijn. Financieel directeur M. Henderson van KPN bevestigde dat vanochtend met zoveel woorden in een telefonische persconferentie. In februari ketste een informeel bod op MMO2 af.

De aandeleninkoop en het afzien van nieuwe overnames bevestigen Siebrand in zijn analyse dat KPN voor beleggers een beetje saai bedrijf wordt. Het lijkt er volgens hem op dat KPN steeds meer een traditioneel nutsbedrijf wordt dat het verdiende geld uitkeert aan beleggers.

Door een inkoop van aandelen, zoals KPN nu uitvoert, daalt het aantal aandelen waarover een

bedrijf zijn winst berekent. Daardoor kan de winst per aandeel stijgen. Meer winst per aandeel is doorgaans positief voor de beurskoers.

Het verdubbelde bedrag voor een nieuw inkoopprogramma past volgens KPN in zijn beleid om overtollige kasgelden terug te geven aan zijn aandeelhouders, door extra dividenden, aankopen van eigen aandelen of een combinatie daarvan.

Dit jaar heeft KPN in het kader van zijn eerder aangekondigde aankoopprogramma 496 miljoen euro besteed aan de inkoop van ruim 80 miljoen eigen aandelen, dat is 3,2 procent van het totale kapitaal.

KPN kondigde tevens aan weer tussentijds dividend te willen gaan betalen, voor het eerst over het lopende eerste halfjaar. Het bedrag wordt op 9 augustus bekend gemaakt, de geplande dag voor de publicatie van de halfjaarwinst.

De Nederlandse overheid, die de grootste aandeelhouder is van KPN en speciale zeggenschapsrechten heeft, is akkoord gegaan met de geplande 1 miljard aandeleninkoop. KPN gaat ook drie obligatieleningen die volgend jaar en 2006 afgelost moeten worden opnieuw financieren.