In Pijnacker is Dick Advocaat altijd een held

Bij de Pijnackerse amateurclub DSVP begon bondscoach Advocaat in 1980 zijn trainerscarrière. De spelers van toen zijn hem nog niet vergeten.

Twintig jaar geleden is het nu, maar de herinnering wordt alleen maar mooier. Hoe ze bijna drie jaar lang ongeslagen bleven en zich zo van de vierde naar de eerste klasse van het zaterdagamateurvoetbal opwerkten. Dat kwam door hém, Dick Advocaat, nu bondscoach voor het Nederlands elftal, toen trainer van DSVP (Door Samenwerking Verkregen Pijnacker).

,,Het waren onze gloriedagen'', zegt Paul Jense, linkerspits in het elftal van toen. Nu, 46 jaar en in het dagelijks leven schoolfotograaf, speelt Jense nog in het zesde. De verrichtingen van `hun' Advocaat worden door de spelers van DSVP nauwlettend gevolgd – ook op de zaterdag dat Nederland met Zweden strijdt om een plek in de halve finale. De afgelopen week kreeg Advocaat veel kritiek over zich heen. Te veel, vindt Jense: ,,Die man is aan alle kanten afgebrand, maar hij heeft een hart van goud. Dit doet hem pijn, hij leeft er zó voor. Dit doet mij ook pijn.''

Dick Advocaat begon zijn trainerscarrière in 1980 bij de amateurs van DSVP, nadat zijn broer Jaap voor de eer bedankte. Vier jaar later vertrok hij naar de KNVB om naast Rinus Michels assistent-trainer van het Nederlands elftal te worden. Een logische stap, vindt Jense. ,,Wat ons zo goed maakte, was zijn persoonlijke benadering. Hij probeerde je het gras te laten opvreten, het gevoel te geven dat jij de man van het elftal was'', zegt Jense ,,`Jij hebt het beste tactische inzicht. Jij moet het gaan doen vandaag''', zei hij soms. En dan hoorde je later dat hij dat ook tegen anderen had gezegd.''

In café De Guyter lopen op zaterdagavond vooral jongere lichtingen DSVP'ers rond. Sportinstructeur en voormalig linksback Ben Kester (53) voelt zich er nog goed thuis. Net als Advocaat was hij enkele jaren coach van het eerste elftal van DSVP. Hij voelt zich aangesproken door de kritiek op zijn voorganger ,,Er is zo op de man gespeeld. Toen ik de wissel zag, dacht ik: `Dickie, wat ga je doen?''' Maar iedereen mag fouten maken. Hij zou critici als Jan Mulder voor het gerecht kunnen slepen, maar uiteindelijk denk ik dat hij zich daar te groot voor voelt.'' Verontwaardigd drinkt hij van zijn bier terwijl het startsignaal klinkt.

Kester heeft veel van Advocaat geleerd, zegt hij. ,,Je eerste prioriteit is de achterhoede op orde hebben, nooit goals weggeven. De opbouw van achteren is het begin van de aanval.'' Is dat niet juist de kern van de kritiek op dit moment? ,,Hij speelt nu wel iets defensiever dan toen. De belangen zijn zo groot dat hij voorzichtig wordt.'' Kijk, wijst Kester naar het grote scherm. ,,Hij heeft Robben en Van Nistelrooy van positie laten wisselen. Alles om de tegenstander in verwarring te brengen. Over vijf minuten lopen ze weer op hun eigen kant. Dat deed 'ie vroeger ook.''

In het café worden de spelers luid aangemoedigd. ,,Dick is een rustige jongen met een klein hartje'', schreeuwt Kester over het lawaai heen. ,,Ze zeggen dat hij gebrek aan charisma heeft, maar hij heeft dat gewoon niet nodig. Hij is ontzettend loyaal naar de spelers. Hij is ook eerlijk. Als hij je niet opstelt, komt hij ook naar je toe om uit te leggen waarom. Je kunt pas winnen als je een tevreden bank hebt. Zie Kluivert nou, hij zit met een glimlach op de bank.''

Het einde van de verlenging nadert. Van Nistelrooy scoort, maar het doelpunt wordt afgekeurd. De penaltyreeks volgt. Kester maakt zich zorgen over Advocaat. ,,Hij ziet er slecht uit hè. Afgetobd, te zwaar. In de sport ben je het ene moment de boeman, het andere moment de held. Maar hij heeft het zich aangetrokken. Zelfs als ze kampioen worden, denk ik dat hij ermee stopt. Het is te veel geweest. Hij moet gewoon weer bij een cluppie komen.''

Van der Sar stopt het schot van Mellberg. Robben tikt in. Ook in Pijnacker is de ontlading groot. Kester zingt luidkeels mee met het ietwat voorbarige We are the champions. ,,Ik weet zeker dat hij nog heel vaak aan ons denkt''.

    • Hanneke Chin-A-Fo