Hockeysters zijn nu nog zoekende

De Nederlandse hockeysters hebben hun draai nog niet gevonden bij het vierlandentoernooi in Amstelveen. Na het gelijkspel (3-3) tegen Duitsland verloor de ploeg van bondscoach Marc Lammers gisteren met 3-2 van Zuid-Korea. Aanvoerster Mijntje Donners scoorde tweemaal voor de Europees kampioen, die over minder dan anderhalve maand een gooi naar olympisch goud denkt te kunnen doen.

Zuid-Korea leidt na twee duels met vier punten bij het olympisch oefentoernooi in Amstelveen, Nederland bezet met één punt de vierde en laatste plaats. Bondscoach Lammers was blij met de testmogelijkheid tegen Zuid-Korea, een ploeg die volgende maand net als Duitsland in dezelfde groep zit bij de Olympische Spelen. ,,We moesten wel even wennen aan het Aziatische hockey'', meende de Brabander. ,,Het is erg fysiek en tactisch anders dan het Europese spel. Wij hebben nog niet zo lang samen getraind en zijn conditioneel nog niet zo ver als de Koreanen. Maar desondanks is het een sterke ploeg, het wordt echt een gevecht straks in Athene. Ik zie Korea wel als een van de favorieten om verder te komen.''

Omdat verdedigster Minke Booij, de stille kracht van de ploeg, door een onderbeenblessure waarschijnlijk het hele toernooi vanaf de zijlijn moet volgen, is Lammers gedwongen om te improviseren in de achterste linie. Chantal de Bruijn nam tegen Korea de centrale positie naast Janneke Schopman in. ,,Dat deed ze heel aardig'', meende Lammers.

Eind volgende maand moet de coach zijn selectie van achttien terugbrengen tot zestien, het maximum voor `Athene'. ,,Dat wordt een heel moeilijke keus'', stelde Lammers. ,,Misschien de moeilijkste in vier jaar. Maar we hebben nu nog weken de tijd om te zien hoe iedereen zich ontwikkelt. Gelukkig hoef ik pas rond 24 juli te beslissen.'' Morgen spelen de vrouwen in het Wagener-stadion de derde wedstrijd, tegen China dat gisteren op 0-0 bleef steken tegen subtopper Duitsland.

In het mannentoernooi begon Nederland gisteren met een 2-0 overwinning op India. De doelpunten, beide van grote schoonheid, kwamen op naam van sterspeler Teun de Nooijer en spits Ronald Brouwer. Bondscoach Terry Walsh benut het vierlandentoernooi om naar hartelust te experimenteren. Niemand is zeker van zijn positie, zo valt op te maken uit het gegoochel van de Zelfs, en dat is opvallend, de positie van eerste doelman is nog vacant.

Gisteren, in de eerste wedstrijd van het oefentoernooi, verdedigde Klaas Veering het doel tegen India. De op papier tweede keus, achter HGC'er Guus Vogels, deed dat naar behoren in het duel, dat op 15 augustus de openingswedstrijd is van olympisch titelverdediger Nederland.

Walsh is van mening dat de onderlinge concurrentie Vogels en Veering naar een hoger niveau brengt. ,,Natuurlijk zal ik ruim voor de Spelen besluiten wie vast in de goal staat'', betoogde de opvolger van Joost Bellaart gisteren tegenover het ANP. ,,Als je het nu vraagt, zeg ik Guus. Omdat we dat gewend zijn. De mening van de andere spelers stel ik straks ook op prijs. Ze mogen best input geven.''

Routiniers Marten Eikelboom en Piet-Hein Geeris ontbraken gisteren wegens lichte blessures. Voor Nick Meijer ziet het er minder goed uit. De 20-jarige aanvaller, onlangs overgestapt van Kampong naar Bloemendaal, heeft een fikse enkelblessure en is mogelijk pas over drie of vier weken weer fit.