Frank Martin

Frank Martin componeerde vele oorspronkelijke koorwerken, met de Messe pour double choeur a cappella (1920) als een hoogtepunt van melodieuze rijkdom, ook in het licht van het gehele twintigste-eeuwse koorrepertoire. De mis wortelt in kerkmuzikale tradities, maar is óók een voorbeeld van Martins persoonlijke stijl. Koningin Beatrix werd door een radio-opname van de Messe in 1997 zelfs zo geraakt, dat ze onmiddellijk besloot de muziek te gebruiken bij haar kersttoespraak. De Nederlandse dirigent Daniel Reuss werd in 2003 chef van het RIAS-Kammerchor. Daarmee realiseert hij nu een zeer verzorgde en geïnspireerde uitvoering van Martins Messe en diens Songs of Ariel (1950), gebaseerd op Shakespeares The Tempest. De Songs ontstonden later dan de Messe, maar zijn net zo exemplarisch voor Martins compromisloze toewijding aan de teksten die hij selecteerde. Zinderende uitvoeringen van Messiaens Cinq Rechants en O sacrum convivium ontsluiten daarna een andere wereld, maar een diep doorvoeld, persoonlijk gekleurd geloof slaat tussen Martin en Messiaen een brug.

RIAS-Kammerchor o.l.v. D. Reuss. Werken van Martin en Messiaen. (HMC 901834)

    • Mischa Spel