`Een golfende Anna Koernikova, dat zou natuurlijk heel mooi zijn'

Sponsors die afhaken, weinig media-aandacht en een gebrek aan toernooien en prijzengeld. Het Europese profgolf voor vrouwen heeft het zwaar. Lifestyle en blote navels moeten de oplossing brengen.

Gistermiddag leek een sensatie in de lucht te hangen bij het KLM Ladies Open. De 18-jarige amateur Dewi-Claire Schreefel begon de laatste ronde op de Kennemer Golf & Country Club slechts één slag achter de klassementsleidster. Dat beloofde wat. Maar, zo bleek al snel, het grote Nederlandse golftalent kon de spanning niet aan en eindigde in de middenmoot, ver achter de Duitse winnares Elisabeth Esterl.

Jammer voor hoofdpersoon Dewi-Claire Schreefel, jammer voor de European Ladies Tour, want een jonge amateurgolfster die wint in eigen land, dat zou een aardig verhaal zijn geweest. En aandacht kan het vrouwengolf wel gebruiken. Sterker: het wedstrijdcircuit voor profgolfsters snakt naar aandacht van pers en publiek. Terwijl de Amerikaanse vrouwentour floreert, en er op de Europese mannentour week in week uit om veel geld wordt gespeeld, zit de European Ladies Tour in het verdomhoekje, al jaren.

Na het Ladies Open (eerste prijs nog geen vijfentwintigduizend euro) volgen er nog zes toernooien, en dan zit het seizoen er na veertien toernooien voor de vrouwen al weer op. ,,De Ladies Tour heeft een verkeerde uitstraling'', zegt Huub van de Coolwijk kort voor de prijsuitreiking.

De voormalig president-directeur van Daimler Chrysler Nederland is sinds een jaar lid van het bestuur van de Tour. Volgens Van de Coolwijk moet de Ladies Tour het zoeken in glamour en lifestyle. ,,De Tour moet zich veel breder positioneren. Ik vind dat je alle elementen die het damesgolf in zich heeft moet gebruiken om de Tour aantrekkelijker te maken voor sponsors en publiek.''

Van de Coolwijk hoopt dat de speelsters inzien dat hun manier van kleden van groot belang is, want dat zou wel eens het geheime wapen kunnen zijn. ,,De Tour stimuleert speelsters om zich aantrekkelijk te kleden, dat gebeurt gelukkig ook steeds meer. Maar je kunt speelsters nergens toe verplichten. Ze moeten zelf bewust worden van het feit dat uitstraling sponsors over de streep kan trekken. Er spelen genoeg mooie vrouwen op de Tour die een rolmodel zouden kunnen zijn.''

In golf gelden doorgaans conservatieve kledingvoorschriften. Op de meeste golfbanen zijn korte broekjes en weinig verhullende truitjes taboe. Op de Europese Ladies Tour is dat anders. De Zweedse Catrin Nilsmark verscheen enige tijd terug in hotpants op de tee bij het Brits Open. Grote foto's sierden een dag later de Engelse kranten. Zo ziet de leiding van de Ladies Tour het graag. Het zou ook in vrouwengolf alleen om de sport moeten gaan, maar blijkbaar is dat niet voldoende om voldoende (media-)aandacht te genereren. En dus moet het imago `anders'.

De Nederlandse Nienke Nijenhuis zorgde in Zandvoort voor een relletje door een gevoelig punt aan te snijden. De 26-jarige golfster deed uitspraken over `veel te dikke en bier drinkende Engelse golfsters van vroeger'. Nijenhuis refereerde aan de Britse vrouwen, die de Tour in het verleden domineerden: geweldige golfsters maar inderdaad vaak zwaarlijvig. De Engelse Kirsty Taylor, niet bepaald de slankste, reageerde woedend op die verkapte aantijdiging: ,,Walgelijk.''

Daarop verontschuldigde Nijenhuis zich. ,,Ik heb het niet zo gezegd en zeker niet zo bedoeld. Wat ik heb willen aangeven is dat de huidige speelsters hard trainen, dat conditie belangrijk is en dat je heel fit moet zijn om de concurrentie met de top te kunnen aangaan.''

Het heeft iets treurigs, het gedoe over uiterlijk en kleding bij de professionele golfsters. Huub van de Coolwijk heeft er geen moeite mee. ,,Golf staat voorop, natuurlijk, maar ik zie er niets verkeerds in als vrouwen zich aantrekkelijk kleden. Een positieve uitstraling is voor de Europese Ladies Tour van levensbelang. Momenteel is er weinig geld, dus vluchten de betere spelers naar Amerika, de tv besteedt weinig aandacht aan vrouwengolf omdat de betere spelers niet in Europa spelen en de sponsors blijven weg omdat de toernooien niet op televisie worden uitgezonden. Die vicieuze cirkel moeten we doorbreken.''

Van de Coolwijk is optimistisch gestemd over de toekomst. ,,Ik denk dat we volgend jaar ongeveer twintig toernooien op de kalender zullen hebben. Er staan nieuwe toernooien in Azië en in Zuid-Afrika op het programma.''

Van de Coolwijk denkt dat het nog beter kan als golf een voorbeeld neemt aan tennis. ,,Tennis heeft enorm aan populariteit gewonnen door de manier waarop de speelsters zich presenteren. Iemand als inmiddels ex-tennisster Anna Koernikova is voor de populariteit van tennis ontzettend belangrijk. Jonge meisjes zien haar als een voorbeeld. Dat soort iconen missen wij in het Europese golf.''

Een golfende Annika Koernikova, dat zou een zegen zijn. Die is er nog niet, maar een andere speelster die voor publiciteit kan zorgen klopte bij het Ladies Open op de deur. Mianne Bagger was vroeger een man. Ze onderging in 1995 een operatieve geslachtsverandering in Australië, en nu wil ze spelen op de Europese Ladies Tour. Vooralsnog krijgt ze geen toestemming. Bagger was dit weekeinde op de Kennemer om haar zaak te bepleiten. ,,In de reglementen van de Tour staat dat alleen vrouwen die female by birth zijn op de Tour kunnen spelen. Maar ik wás bij mijn geboorte een vrouw, alleen zat ik in een verkeerd lichaam'', zo stelde ze.

Bagger - blauwe ogen, blonde haren, lange benen en slank in de heupen - zou qua uiterlijk in elk geval niet misstaan op de European Ladies Tour.

    • Gerard Louter