Durão Barroso volgt Prodi op

De regeringsleiders van de Europese Unie zullen morgen tijdens een extra vergadering in Brussel hun collega José Manuel Durão Barroso aanwijzen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie. Afgelopen vrijdagavond werd al duidelijk dat de 48-jarige premier van Portugal de meeste kans maakte om de Italiaan Romano Prodi per 1 november op te volgen.

De huidige voorzitter van de Europese Unie, de Ierse premier Bertie Ahern heeft gisteren de laatste telefonische consultaties gehouden over de voordracht van Barroso. Daarna kon hij gistermiddag de voordracht oficieel bekend maken. Volgens Ahern kan Barroso rekenen op ,,een overweldigende steun'' van de regeringsleiders.

Tijdens hun top van anderhalve week geleden in Brussel waren de 25 regeringsleiders nog zwaar verdeeld over de vraag wie de nieuwe commissievoorzitter zou moeten worden. Daarbij stonden Frankrijk en Duitsland lijnrecht tegenover Groot-Brittannië. De eerste twee wilden de Belgische premier Guy Verhofstadt, terwijl de Britten de kandidatuur van hun landgenoot en huidig Europees Commissaris Chris Patten steunden. Ook over andere namen konden de EU-leiders het niet eens worden, waarop het Ierse voorzitterschap besloot tot uitstel. De dagen erna is Ahern op zoek gegaan naar een compromiskandidaat. Barroso figureerde tot de top van 17 en 18 juni niet op de vele lijstjes met namen die de ronde deden.

Via de Rijksvoorlichtingsdienst liet premier Jan Peter Balkenende gisteren weten zijn Portugese ambtgenoot een ,,uitstekende kandidaat'' te vinden. De benoeming van Barroso moet in juli nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Hij kan in elk geval rekenen op de steun van de grootste fractie, de christen-democratische en conservatieve combinatie EVP, waarvan ook Barroso's eigen partij PSD deel uitmaakt. De sociaal-democraten zijn tegen. De Nederlandse europarlementariër Max van den Berg (PvdA) meent dat Barroso staat voor een keihard bezuinigingsbeleid. De leider van de VVD-delegatie in het europarlement toont zich evenmin enthousiast. ,,Dit is niet de man die Europa een gezicht kan geven voor de burgers. Hij is niet voor niets in het begin ook niet genoemd'', aldus Maaten. Hij wil echter wel een slag om de arm houden. Maaten: ,,Van Jacques Delors had niemand in het verleden ook hoge verwachtingen. Later bleek hij toch een heel goede commissievoorzitter.''

De EU-regeringsleiders zullen morgenavond naar Brussel komen om tijdens een diner de benoeming van Barroso te bekrachtigen. Daarmee is een potentieel obstakel voor het Nederlands voorzitterschap, dat donderdag begint, weggenomen.