Dressuurcoach ijvert voor eenheid

Edward Gal is met Gestion Lingh de nieuwe Nederlandse kampioen in de dressuur. Leerling Gal was leermeester Anky van Grunsven (tweede) de baas bij het Nederlands kampioenschap in Nijmegen. Van Grunsven leek met Gestion Krack C in de eerste twee dagen van de titelstrijd de weg kwijt en verloor daardoor de titel. Sven Rothenberger werd met Barclay derde, voor de verrassend sterk acterende Imke Schellekens met Gestion Lancet, die Antoinette Falandt met Jarwo naar de vijfde plaats verwees.

De Nederlandse dressuursport is verdeeld in een paar invloedssferen. Het kamp Van Grunsven heeft de meeste macht. Die macht is gebaseerd op de prestaties van de olympisch kampioene, en van haar leerlingen Edward Gal en Imke Schellekens. De laatste profiteert ook van de invloed en het gezag dat haar vader Joep Bartels, tot voor kort directeur van de wereldbeker dressuur en ontdekker van de kür op muziek, heeft.

Een ander kamp is dat van Van Baalen. Dit bestaat uit moeder Coby, dochter Marlies en leerlinge Antoinette Falandt, bijgestaan door de invloedrijke Duitse trainer Johann Hinnemann. Het derde kamp is dat van de Rothenbergers; Sven Rothenberger, een geboren Duitser, nam een paar jaar na zijn huwelijk met de Nederlandse Gonnelien Gordijn, dochter van een eigenaar van een conglomeraat van bouwbedrijven, de Nederlandse nationaliteit aan. Zowel Gonnelien als Sven maakte in 1996 deel uit van de Nederlandse equipe in Atlanta, die de zilveren medaille won. Sven eiste toentertijd het brons op, achter winnares Isabel Werth en Van Grunsven.

Door het wegvallen van Ellen Bontje en Arjen Teeuwissen is er nu nog één plaats over in de olympische equipe. De strijd gaat tussen Imke Schellekens, Marlies van Baalen en Sven Rothenberger. De overige drie plaatsen lijken al min of meer vergeven te zijn aan Anky van Grunsven, Edward Gal en Antoinette Falandt. De organisatoren van `Nijmegen' hadden voor de jury kennelijk reeds de uitslag vastgesteld, want op de persconferentie voorafgaand aan het NK, ter stalle van Van Grunsven, waren Schellekens en Marlies van Baalen wel aanwezig, maar schitterde Rothenberger door afwezigheid; hij was niet uitgenodigd.

Toen op de titelstrijd ook nog eens de prestaties van Falandt van dien aard waren dat Schellekens en Rothenberger haar voorbij streefden, leek het voor de hand te liggen dat bondscoach Bert Rutten de wedstrijden in Aken zal aangrijpen voor een allerlaatste selectie mogelijkheid. Rothenberger, Schellekens en Falandt zouden daar dan kunnen gaan strijden om de twee plaatsen naast Van Grunsven en Gal te verdelen. Rutten besliste anders en liet zich niet leiden door de persoonlijke belangen of kampen. ,,In Aken zitten de juryleden die ook op de Olympische Spelen de ruiters beoordelen en daar moeten we al een topprestatie neerzetten om in Athene te kunnen scoren'', stelde Rutten, die vanaf nu met zijn equipe via Aken naar `Athene' wil toewerken.

Dat is dan ook de reden waarom hij in Duitsland met zijn sterkst mogelijke formatie aan de start wil verschijnen. De bondscoach gaat naar Aken met Van Grunsven, Gal, Falandt en Rothenberger, en laat Schellekens thuis, omdat hij voor deze jonge combinatie de twee topwedstrijden (Aken en Athene) een jaar te vroeg vindt komen.

Maar er is nog een andere, minstens zo belangrijke reden. ,,Ik wil in Aken geen haat en nijd meer in mijn team'', vertelde Rutten gisteren. ,,Ik wil een eenheid. Als ik Aken zou gebruiken als laatste selectie zouden ze niet mét elkaar maar tégen elkaar gaan rijden, en dat wil ik ten koste van alles voorkomen.''

Het contract tussen de hippische bond (KNHS) en Rutten loopt eind augustus af, na de Olympische Spelen in Athene. Als de arbeidsoverneenkomst nadien wordt verlengd, is de stammenstrijd definitief bezworen. Komt er een nieuwe bondscoach, dan heeft het kamp Van Grunsven de werkelijke macht in de Nederlandse dressuursport. Die conclusie kon gisteren getrokken worden na afloop van de titelstrijd in Nijmegen.

Met een huilende Imke Schellekens, die er vooraf vast op had gerekend in Aken nogmaals haar vorm te kunnen bewijzen, ijsbeerde vader Bartels door de catacomben van het Nijmeegse stadion. De messen lijken dan ook geslepen te worden om na `Athene' de poten onder de stoel van Rutten weg te zagen.

    • Jacob Melissen