Draka ziet vraag op kabelmarkt fors toenemen

De kabelmarkt herstelt zich. In de eerste vijf maanden van dit jaar is de vraag naar onder meer telecommunicatiekabel, glasvezelkabel en datacommunicatiekabel gestegen en in de tweede helft van dit jaar zullen de condities op de kabelmarkt verder verbeteren, zo verwacht kabelproducent Draka.

Draka maakte vanmorgen verder bekend dat de huige operationeel bestuurder G. Artinian per 1 januari 2005 bestuursvoorzitter wordt. Hij volgt S. van Kesteren op, die met pensioen gaat. De huidige directeur van Draka Duitsland I. Schulz neemt per 1 september de vrijgekomen plek in de raad van bestuur in.

Draka produceert en verkoopt kabels in Europa, Amerika en Azië. In 2003 behaalde het bedrijf met 7.850 werknemers een omzet van 1,4 miljard euro en een nettowinst van 11,2 miljoen. In de eerste helft van 2003 kwam de nettowinst dankzij de boekwinst op de verkoop van een gebouw op 5,1 miljoen euro. Zonder die eenmalige post leed Draka in die periode een verlies van 4,8 miljoen euro. Voor de eerste helft van dit jaar verwacht Draka een licht positieve nettowinst.

Ook de operationele winst (exclusief bijzondere posten) zal in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de 12,2 miljoen euro in de eerste helft van 2003. De verbetering wordt veroorzaakt door de combinatie van vraagherstel en hogere marges als gevolg van doorgevoerde prijsverhogingen. Draka verkocht in het eerste halfjaar zo'n 7 tot 9 procent meer kabels en behaalde daarmee circa 10 procent meer omzet. Wel had Draka last van hogere grondstofprijzen. Vooral koper werd duurder.

De hogere koperprijs zorgde met name bij standaard laagspanningskabel voor margedruk. Deze activiteit had ook last van het uitblijven van herstel in de bouw. Productgroepen van Draka die het beter deden waren glasvezelkabel, dat profiteerde van toegenomen vraag in Europa en China, radiofrequentiekabel, waar meer vraag naar was door de aanleg van UMTS-netwerken, en kabels voor de olie- en gasindustrie.

De nettowinst van Draka zal in het eerste halfjaar opnieuw beïnvloed worden door enkele incidentele posten, zoals een boekwinst van 1 miljoen euro op een vastgoedtransactie in Frankrijk, en een voorziening van 3,2 miljoen euro voor reorganisaties van fabrieken.