`Dit was een grote droom van Edwin'

Edwin van der Sar stopte zaterdag een strafschop voor Oranje. Hans van Breukelen heeft daar ook ervaring mee.

Doelman Edwin van der Sar speelde zaterdag een belangrijke rol in de kwalificatie van Nederland voor de halve finale van het EK. In de penaltyserie keerde Van der Sar de zesde en beslissende inzet van de Zweed Mellberg. Robben schoot Nederland vervolgens naar de volgende ronde. Hans van Breukelen was keeper van Oranje in 1988 toen het Europees kampioen werd. In de gewonnen finale tegen de Sovjet-Unie bevestigde Van Breukelen destijds zijn status als penaltykiller, door de strafschop van Belanov te stoppen.

Wat vond u van het optreden van Edwin van der Sar?

Hans van Breukelen: ,,Ik zat in het stadion in Faro, dus ik zag dat Edwin voor zichzelf een strategie had bepaald. Hij probeerde deze keer zijn tegenstanders echt af te leiden. Wat op tv niet goed te zien was maar in het stadion wel, waren de manieren waarop hij de Zweden uit hun concentratie probeerde te halen. Hij liep rondjes in het strafschopgebied en stond op een gegeven moment zelfs achter zijn doel. Ook was hij vlak voor een penalty voortdurend bezig met zijn drinkfles en trok hij het shirt uit zijn broek. Daardoor kreeg hij bijna een gele kaart, maar presteerde hij het ook om de schutter steeds lang te laten wachten. Vlak voor de beslissende penalty van Zweden wist hij Mellberg zelfs de bal te overhandigen.''

Dat kwam u bekend voor?

,,Ik houd niet van die vergelijking. Je moet niet iemand willen kopiëren. Van der Sar heeft zijn eigen stijl en ik denk dat we mede door zijn professionaliteit van een trauma zijn verlost. Ik weet dat hij, samen met keeperstrainer Joop Hiele en reservekeepers Ronald Waterreus en Sander Westerveld, het maximale heeft gedaan om de penaltyserie voor te bereiden. Dit was een grote droom van Edwin.''

Hoe ver kan Oranje komen met Edwin van der Sar in deze vorm?

,,Alles kan. Het Nederlands elftal is één team, vooral dankzij de technische staf. Moet je eens kijken wat er kan gebeuren als ze ook nog goed gaan voetballen. Oranje heeft nu ook wat geluk, zoals in 1988. Toen kwam de bal vier keer op de paal, tegen Engeland, Ierland en in de finale tegen Rusland. Er zijn veel overeenkomsten, dus een herhaling van 1988 kan zomaar.''

In dat geval wordt er ook een strafschop gestopt.

,,Dat zou voor Edwin fantastisch zijn.''