Democraat Tadic wint in Servië

Boris Tadic, leider van de Democratische Partij, heeft gisteren de presidentsverkiezingen in Servië gewonnen. Hij versloeg de ultra-nationalist Tomislav Nikolic met 52,6 tegen 45,9 procent van de stemmen.

De opkomst van 48 procent was relatief hoog – een van de redenen voor Tadic' zege.

,,Deze verkiezingen hebben aangetoond dat Servië in staat is een historisch moment te herkennen'', zo zei Tadic vannacht toen de uitslag van de presidentsverkiezingen vaststond. Met die opmerking refereerde de winnaar – tot voor kort minister van Defensie van de unie Servië-Montenegro – aan de consequenties die een overwinning van zijn tegenstander zouden hebben gehad: Nikolic is als leider van de hyper-nationalisten, als voorstander van een Groot-Servië, als tegenstander van het Joegoslavië-tribunaal en als anti-Europeaan onaanvaardbaar voor de internationale gemeenschap, die de afgelopen weken keer op keer heeft gewaarschuwd dat een zege van Nikolic tot sancties en een nieuw isolement van Servië zou leiden. Angst voor dat nieuwe isolement heeft volgens waarnemers de democratische kiezers gemotiveerd om naar de stembus te gaan en massaal op Tadic te stemmen. Hij kreeg gisteren twee keer zo veel stemmen als in de erste ronde, twee weken geleden, een record.

Tadic sprak zich na zijn verkiezing krachtig uit voor handhaving van de band met Montenegro – waar zijn eerste reis als president naar toe gaat –, voor samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal, voor een politieke oplossing voor het Kosovo-vraagstuk en voor nauwere banden met het Westen, vooral de Europese Unie.

Nikolic gaf zijn nederlaag toe. Hij weet die aan ,,bijna alle Servische politici en het Westen'' die ,,angst'' zouden hebben gezaaid onder de kiezers. Dat zou ook gelden voor de Servische staatstelevisie, die hem in een direct debat met Tadic zou hebben benadeeld. ,,Tadic won dankzij de stemmen van de [etnische] minderheden'', aldus Nikolic vannacht. Die zouden door de media bang zijn gemaakt. De verslagen kandidaat bedankte zijn aanhangers, die ,,in vrijwel alle stemkantoren overwinningen hebben geboekt, behalve op de plekken waar religieuze leiders dreigden de handen af te hakken van diegenen die op mij wilden stemmen''.

De Europese Unie liet bij monde van de EU-vertegenwoordiger in Belgrado weten ,,heel, heel tevreden'' te zijn. ,,Het is een heel goed resultaat voor Servië en voor de democratie in Servië.''