Zap Mama:

Zap Mama is al lang niet meer de multiculti a capella vrouwengroep van vroeger. Na twee succesvolle cd's en enkele toernees verscheen frontvrouw Maria Daulne begin '97 in het Amsterdamse Carré met achter zich een bas/drum-combinatie. Maria Daulne wás Zap Mama, zo werd toen duidelijk en zo bleef het, zeker toen de zangeres van Brussel naar New York verhuisde. Op Ancestry in Progress refereert ze nog wel aan haar Congolees-Belgische achtergrond – Franse teksten en pygmeeënzang – maar de hoofdmoot is modern Amerikaans. Nu-soul, rap en arrenbie dus, en natuurlijk met behulp van gasten onder wie Erykah Badu, ?uestlove, Common, Talib Kwela, Bilal en enkele niet genoemde kraaiende baby's. Het resultaat is een gevarieerde cd waarop in de juiste entourage heel relaxed kan worden gedanst. Hoe dit alles `live'uit gaat pakken kan op 26 juni worden vastgesteld in de Melkweg (Amsterdam Roots Festival) en op 10 juli in Den Haag (North Sea Festival).

Ancestry in Progress

(Luaka Bop VVR1027512,

distr. V2records)

    • Frans van Leeuwen