Zandloper

Ik meen een aanvullende opmerking te mogen maken op het fraaie artikel `Het A-hoedje en de Zandloper' (W&O 19 juni). In 1950 werd de Nobelprijs voor Letterkunde toegekend aan de wiskundige (!) Bertrand A.W. Russell.

In 1910 was van hem (i.s.m. A.N.Whitehead) het monumentale 3-delige Principia Mathematica verschenen,in wezen een werk dat zich bezighoudt met de fundamentele vraag naar consistentie van wiskundige sysyemen. En blijkbaar ook indruk gemaakt had op taalanalytici.

De ochtend na de bekendmaking kwam mijn leermeester Freudenthal de collegezaal binnen, buitengewoon goed gehumeurd, brede lach op zijn gezicht, dus zichtbaar verheugd, omdat het dus toch mogelijk was gebleken als wiskundige een Nobelprijs in de wacht te slepen.

Na de beide personen geschetst te hebben (Whitehead was drie jaar tevoren helaas overleden) werden we de rest van het uur ingewijd in de geheimen van de Principia. Daarmee op zijn wijze eer betuigend aan zijn geniale collega's.

    • M.S.R.Nihom den Haag