Werkdruk?

Bondscoach Advocaat werkt op het EK onder hoogspanning. Kan een coach onder druk van de massale kritiek van media en publiek functioneren?

Theo de Rooy, oud-ploegleider en manager Raboploeg: ,,Na Letland is gebleken dat Advocaat nog kan functioneren. Anders was hij wel gillend weggelopen. Maar hij houdt zich staande. Algemene kritiek hoort erbij, maar op de man spelen gaat mij te ver. Met woorden als `steniging' wordt een bepaalde demonisering in gang gezet. Advocaat heeft bepaalde kwaliteiten, anders zat hij er niet. Het is inherent aan voetbal: of je hebt een `hosanna'-stemming of alles wordt op de vuilnisbelt gegooid. Het volk wil feest vieren, daar wordt alles aan opgehangen. Als de lucht is opgeklaard wordt zo iemand ergens anders als een verlosser binnengehaald. Verstandig dat Advocaat de kranten en televisie minder volgt. Anders raak je de grip op je functioneren kwijt. Het resultaat en de werkrelatie met de spelers zijn bepalend.''

Chris de Korte, coach van olympisch judokampioen Mark Huizinga en mannenbondscoach: ,,Het is een soort slachthuis waarin hij werkt. Als mensen hem willen stenigen is dat buiten alle proporties. Het heeft niets met sport te maken, maar kennelijk hoort dat bij voetbal. Ik heb geen medelijden met Advocaat. Als hij zoveel verdient, moet hij ook maar incasseren. Als Advocaat zijn spelers in het gareel wil houden, moet hij zichzelf in het gareel houden. Dat lukt hem nu aardig. In het begin ging hij niet professioneel met de media om. Hij heeft een stuurloze massa om zich heen. Als hij wint, hijst de massa die hem eerst wilde stenigen hem op de schouders. Zo labiel is de mensheid.''

Josy Verdonkschot, roeicoach van de lichte vrouwen dubbeltwee: ,,Een coach kan prima werken als hij de steun van de spelers krijgt. Of die er is, weet ik niet. Het geheugen van de spelers is kort. Na Letland zag ik allemaal blije gezichten. Het enige wat telt, is de motivatie van de spelers. Misschien denken ze over Advocaat: `Wat een klootzak, maar het is míjn EK'. De coach is maar een factor in het geheel. Hij heeft geen joystick. De spelers moeten het doen. Advocaat windt zich teveel op over de kritiek van buiten. De druk kan positief werken als coach en spelers het gevoel krijgen van `wij tegen de rest van de wereld'.''

Robert Eenhoorn, bondscoach Nederlands honkbalteam: ,,Omgang met de media hoort bij het vak. Met alle kritiek is het voor Advocaat heel moeilijk. Er moet een lijn getrokken worden tussen zakelijke en persoonlijke kritiek. Het laatste gaat te ver. Als er kritiek is op een beslissing (wissel Robben tegen Tsjechië, red.) die niet goed uitpakt, moet je je afvragen of iets anders wel goed had uitgepakt. Niks is vanzelfsprekend in sport.''

Stanley Franker, oud-captain Nederlands Davis-Cupteam: ,,Die druk is onderdeel van het beroep. Met kritiek van deskundigen kun je werken. Maar de kritiek van ondeskundigen vind ik onbegrijpelijk. Die mensen worden er met hun haren bijgesleept. Hebben ze niks beters te doen? Het slaat nergens op als spelers hun coach niet steunen. Winnen en verliezen doe je samen. De spelers waren veel te stil toen Advocaat alle kritiek over zich heen kreeg. Ze hadden Robben moeten corrigeren, toen hij boos was omdat hij werd gewisseld. Zo'n broekie mag niet zo'n houding aannemen.''

Erik Wolsink, `korfballer van de 20ste eeuw' en coach DOS/WK: ,,Advocaat is aangenomen om onder druk te werken. Hij roept wel veel over zich af, als je ziet hoe hij communiceert op persconferenties. Hij voelt zich snel aangevallen. Wat betreft de omliggende zaken wordt hij te hard aangepakt. Maar ik ben het eens met de feitelijke kritiek. Er zijn betere bondscoaches, met meer autoriteit. Advocaat kan sowieso niet aanblijven. Hij is veel te defensief. Zowel op het PR-gedeelte als op het veld. Op de wissel van Robben tegen Tsjechië wordt hij terecht afgerekend. Slechte zaak als een coach niet aanvoelt dat het om zo'n cruciale wissel gaat. Collega's Van Gaal, Koeman en Cruyff helpen Advocaat trouwens niet met hun kritiek. Als Van Hanegem bij de opstelling zegt dat hij het op één punt niet eens is met Advocaat, zijn de gelederen niet gesloten. Dat getuigt niet van professionaliteit.''

    • Pieter de Vries