Voedselpolitie in Parijs

Wie in Parijs in een café of restaurant een doorgaans onder de grond gelegen wc bezoekt en daar op lege flessen, opgeslagen kratten met groenten en zakken afval stuit denkt menigmaal: ohlala! De hygiëneregels lijken daar heel wat soepeler dan in Nederland. De Parijse Direction des Services Vétérinaires , cq. de Direction de la Protection du Public, heeft slechts 39 inspecteurs in dienst. Zij moeten 13.000 eetgelegenheden, 8.500 voedseldistributiecentra, 1.500 slagerijen, 2.600 ziekenhuizen en ruim 25.000 gelegenheden waar voedsel wordt verwerkt, bereid of opgediend controleren. Per jaar bezoekt deze voedselpolitie 6.500 locaties, waarvan er gemiddeld 30 worden gesloten. De controleurs mogen ook boetes uitdelen. Wie bedorven vis of vlees verkoopt krijgt een boete van 5.336 euro. Het houden van kakkerlakken in de keuken wordt bestraft met een boete van 1.524 euro. Het is de taak van een andere organisatie, de Direction Générale de la Concurrence de la Consummation et de la Répression des Fraudes, om onder andere na te gaan of de op de markt aangeboden wilde zalm echt wild of wellicht gekweekt is en of de tarte maison in een restaurant echt zelfgemaakt is en niet uit een fabriek komt. Deze laatste instantie heeft een kliklijn: 01.44.79.51.51.

Het recept voor een voedzame koude soep die aan vichysoisse, de bekende koude prei-aardappelsoep, doet denken. Verwijder lelijke plekken aan de buitenkant van de venkelknollen. Snijd een stukje van de onderkant. Verwijder de groene blaadjes en bewaar die voor de garnering. Snijd de venkel in reepjes. Verhit de boter in een soeppan en fruit hierin de venkelreepjes gedurende enkele minuten. Voeg dan de preiringen toe en roer door elkaar. Giet de kippenbouillon in de pan en breng aan de kook. Laat de groenten ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met behulp van een blender of andere keukenmachine. Laat de soep afkoelen. Zet de pan enkele uren in de koelkast. Roer vlak voor het opdienen de crème fraîche door de soep. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Schep de soep in diepe borden of kommen. Strooi er een paar venkelblaadjes op.

    • Anne Scheepmaker