Vet wegzuigen verlaagt niet het risico op vetzuchtziekten

Afvallen door het laten wegzuigen (liposuctie) van een grote hoeveelheid onderhuids buikvet, verlaagt het lichaamsgewicht met wel tien procent, maar vermindert niet de kans op vetzuchtziekten als hart- en vaatklachten en ouderdomsdiabetes. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarbij bij 15 vrouwen van ruim honderd kilo, waarvan 7 met ouderdomsdiabetes, ruim 10 kilo onderhuids buikvet werd weggezogen. Afvallen door minder te eten, vermindert de risico's op deze welvaartsziekten wel. Het proces van afvallen (minder eten dan je nodig hebt) blijkt belangrijker dan minder lichaamsvet (The New England Journal of Medicine, 17 juni).

Wereldwijd zijn er steeds meer zwaarlijvigen. In Nederland is 44% van de volwassenen te zwaar, en 9% heeft ziekelijk overgewicht en is obees. Er is een nauwe samenhang tussen obesitas en diabetes mellitus type 2: 46% van de Amerikanen met deze vorm van suikerziekte, lijdt aan obesitas. De gevolgen van obesitas zijn voor een deel omkeerbaar: hoe meer je afvalt hoe kleiner de kans op ouderdomsdiabetes en hart-en vaatziekten.

Vóór de liposuctie bepaalden de onderzoekers bij de 15 patiëntes de insulinegevoeligheid in verschillende lichaamscellen, bloeddruk, het cholesterolgehalte en ontstekingseiwitten die betrokken zijn bij het dichtslibben van aderen. In de weken na de ingreep werden de patiëntes regelmatig opgebeld om ze aan te moedigen om níet meer te gaan bewegen en níet minder te eten, wat een gunstig effect op de risicofactoren voor ouderdomsdiabetes en hart-en vaatziekten heeft. De bedoeling was om alleen het effect van liposuctie te meten. Na drie maanden werden de onderzoeken herhaald. De liposuctie had behalve een vermindering van het gewicht met ongeveer 12%, geen verbetering van bloeddruk, het vetspectrum en de ontstekingseiwitten opgeleverd. Dit resultaat was te verwachten op grond van het nieuwste inzicht dat suikerziekte een gevolg is van een gestoorde vetstofwisseling. Om dat proces te stoppen, moet het lichaam het vet verbranden door af te vallen.

Liposuctie is populair: jaarlijks ondergaan 400.000 Amerikanen deze ingreep en ook in Nederland ondergaan steeds meer mensen een vetwegzuiging, hoewel aantallen ontbreken omdat de meeste behandelingen in privéklinieken worden uitgevoerd. Om overgewicht aan te pakken, blijft minder eten en meer bewegen essentieel. De zwaarlijvige die naar cosmetische chirurgie grijpt, kan alleen een uitwendige verbetering verwachten, inwendig blijft het risico op ouderdomsdiabetes en hart-en vaatziekten na liposuctie bestaan.

    • Nienke van Trommel