Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. In deze laatste uitzending van het seizoen discussiëren Henk Don (directeur Centraal Planbureau) en Paul Schnabel (directeur Sociaal Cultureel Planbureau) over de maatregelen van het kabinet om de economie te stimuleren. Verder staatssecretaris voor Milieu Pieter van Geel (CDA) en onderzoeker aan het instituut Clingendael Hans Labohm over de gevolgen van de klimaatverandering. Ned.3, 12.10-13.05u.

DOCUMENTAIRE

Walking with dinosaurs - Search of the Giant Claw. Na Walking with dinosaurs en Walking with beasts een een nieuwe serie waarin presentator Nigel Marven op zoek gaat naar de gigantische dinosaurus Therizinosaurus die op twee poten liep, vijf ton woog en klauwen had van een meter lang. Ned.1, 19.25-20.00u.

Tegenlicht: Control room. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.35-22.00u.

De nieuwe pest. Over de bestrijding van virussen, knokkelkoorts, de dodelijke longziekte sars en griep. Met viroloog Ab Osterhaus, epidemioloog Jim van Steenbergen. De laatste denkt dat de recente vogelpestcrisis in ons land tot een miljoen doden had kunnen leiden. Ook aandacht voor de vraag over welk virus de wetenschap zich het meeste zorgen maakt. Ned.2, 23.45-0.25u.

PRAATPROGRAMMA

Villa BVD. Gesprekken met Bartina Koeman (echtgenote van Ajax-trainer) en basketbalcoach Ton Boot. Lee Towers treedt op. RTL4, 23.00-24.00u.

SPORT

Wielrennen. Verslag van het Nederlands Kampioenschap wielrennen op de weg voor de heren in Rotterdam waarin o.a. wielrenners als Michael Boogerd, Erik Dekker en Servais Knaven om de titel strijden. Ned.2, 11.55-17.30u.

EK-voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de vierde kwartfinale tussen Tsjechië en Denemarken. Ned.2, 20.35-22.45u

DRAMA

Het verdriet van België. Eerste deel van de herhaling uit 1994 van de vijfdelige dramaserie naar het boek van Hugo Claus, die ook het scenario schreef. Door de ogen van de jonge tiener Louis Seynaeve schetst Hugo Claus een portret van de Belgische samenleving van vlak voor tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ned.3, 15.20-16.15u.

FILM

.Outrageous Fortune (Arthur Hiller, 1987, VS). Eerste volwaardige buddy-film met vrouwen in de hoofdrollen werd een ouderwets vrolijke lachfilm. Ordinaire Bette Midler en tuttige Shelley Long gaan op zoek naar hun gemeenschappelijke, abusievelijk als vermoord beschouwde minnaar en stuiten op keihard spionagenet. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

.Gremlins 2: The New Batch (Joe Dante, 1990, VS). Adembenemende cavalcade van visuele en cinefiele gags laat de gremlins, een bende vandalistische knuffelbeesten, een smart building grondig ontregelen. Regisseur Dante leeft zich uit in satire op yuppie-pausen en massacultuur. Met Zach Galligan. Veronica, 20.30-22.30u.

Four Rooms (Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez & Quentin Tarantino, 1995, VS). Zelden vertoonde episodenfilm van vier Amerikaanse 'onafhankelijken' speelt in even zoveel kamers van hotel Mon Signor in Los Angeles. Verbinding tussen de vier variaties op het beproefde trio seks, drugs en geweld legt de roomservice van de piccolo die door Tim Roth als een stripfiguur wordt neergezet. Ook met Madonna, Antonio Banderas, Bruce Willis, Marisa Tomei. MTV, 22.00-24.00u.

The Emerald Forest (John Boorman, 1985, VS). Avonturenfilm kampt met belerend ecologische toon. Ingenieur gaat op zoek naar verdwenen zoon die in Amazonegebied blijkt te zijn opgevoed door primitieve stam. Veronica, 22.30-0.35u., met reclame.

.Music Box (Constantin Costa-Gavras, 1989, VS). Subtiel psychologisch drama van in politieke thrillers gespecialiseerde Grieks-Franse regisseur van Missing en Betrayed. Advocate Jessica Lange verdedigt haar vader Armin Müller-Stahl, een Hongaarse immigrant met een onverwacht oorlogsverleden. Ze handelt tegen beter weten in, om maar te kunnen blijven geloven in de zorgzame man die haar vader leek te zijn. Zouteloze ontknoping. Ned.1, 23.08-1.07u.

Top Gun (Tony Scott, 1986, VS). Door Engelse commercialmaker geregisseerd, chauvinistisch kassucces van Amerikaanse bodem, over de rekruten van een militaire elite-academie voor straaljagerpiloten. De roekeloze Tom Cruise wordt er volwassen. Ook met Kelly McGillis en het liedje Take My Breath Away. BBC1, 24.00-1.50u.

RADIO

Vroege vogels. Aandacht voor de Europese briefkaartenlobby voor het behoud van weidevogels, de bevers in de Biesbosch en het uitsterven van de aal door vervuiling en overbevissing. Radio 1, 8.10-10.00u.

OVT. Onder meer over de geschiedenis van het schoolreisje en een discussie over de zin en onzin van sport met o.a. journalist Auke Kok, oud-olympisch roeier Ruud Stokvis en historicus H.W. von der Dunk. Tot slot een radioverhaal over het ontstaan van het Olympisch vuur. Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio 1-journaal. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) praat over de kritiek op haar functioneren op het ministerie, Schiphol, de nota mobiliteit, de files en de verkeersveiligheid. Ook is chef de mission van de komende Olympische Spelen Peter Vogelenzang te gast. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Gesprek met schrijver Ed van Eeden over o.a. zijn reeks misdaadromans em zijn nieuwste boek Dossier Moord op de Dom. Verder de directeur van het North Sea Jazzfestival Theo van den Hoek en directeur van het Groninger Museum Kees van Twist met een gastcolumn. Radio 1, 19.04020.00u.