Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

De Elgin Marbles. Gedramatiseerde documentaire over de marmeren beelden, ooit onderdeel van het Parthenon in Athene. Moeten die beelden, die aan het begin van de negentiende eeuw door de Britse lord Elgin naar Engeland werden gebracht, terug naar Griekenland als onderdeel van het Griekse cultuurgoed? Of moeten ze in Londen blijven, in het British Museum? BBC2, 22.10-23.40u.

KUNST & MUZIEK

Glastonbury 2004. Rechtstreeks verslag van de tweede dag van het culturele festival in Glastonbury, het grootste openluchtfestival ter wereld. Sfeerverslagen en optredens van de Scissor Sisters en Keane. Het programma wordt later op de avond vervolgd met aandacht voor live optredens van o.m. Paul McCartney, the Black Eyes Peas en Zero 7. BBC2, 16.00-17.00u. en 0.40-3.00u.

The Olympic torch concert live. Opnamen van het concert ter gelegenheid van de Britse etappe van het olympisch vuur. Met o.m. de muzikanten Rod Stewart, Ozzie Osbourne en James Brown. BBC1, 19.00-20.30u.

SPORT

Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de 74ste Dutch motorraces op het TT Circuit in Assen, Drenthe. Ned.2, 11.45-17.10u.

Wimbledon. Rechtstreeks verslag van het grand slam-tennistoernooi met wedstrijdverslagen en reportages. RTL5, vanaf 13.00u.

Wimbledon today. Samenvatting van de gespeelde wedstrijden. RTL5, 21.30-22.15u., herhaling 23.45-0.30u.

EK-voetbal: Kwartfinale. Na een voorbeschouwing rechtstreeks verslag van de kwartfinale tussen Zweden en Nederland, gevolgd door een nabeschouwing. Uitloop bij gelijke stand na officiële speeltijd. Ned.2, 20.25-22.40u.

FILM

.Thelma and Louise (Ridley Scott, 1991, VS). Avontuurlijke road movie vol aangename overdrijving, waarin eindelijk eens vrouwen achter het stuur zitten. Na het doodschieten van een aanrander groeien de voortvluchtige Geena Davis en Susan Sarandon uit tot misdadige heldinnen. Yorin, 22.00-0.25u., onderbroken door reclame.

They Live (John Carpenter, 1988, VS). Science fiction-thriller met een knipoog. Roddy Piper ontdekt dat de arbeidersklasse ten prooi valt aan een buitenaardse samenzwering. Ook met Meg Foster. Veronica, 22.25-0.15u., onderbroken door reclame.

Heaven and Earth (Oliver Stone, 1993, VS). Derde deel van Vietnamtrilogie (na Platoon en Born on the Fourth of July) naar autobiografie van de Zuid-Vietnamese Le Ly Hayslip. Drammerig integer en conventioneel in vormgeving wordt het lijden van het Vietnamese volk beweend. Net5, 22.45-1.20u., onderbroken door reclame.

.Escape from L.A. (John Carpenter, 1996, VS). Subversieve sciencefiction-actiefilm waarin Kurt Russel een onmogelijke opdracht vervult tussen criminelen in het ommuurde Los Angeles in de 21ste-eeuwse VS-dictatuur. BBC1, 0.15-1.55u.

.Twilight (Robert Benton, 1998, VS). Smaakvol entertainment en een hommage aan de schoonheid en de wijsheid van de ouderdom. Met Paul Newman als drankzuchtige privé-detective, Gene Hackman als stervende ex-Hollywoodster, Susan Sarandon als diens tweede vrouw en James Garner als criminele klusjesman. Yorin, 0.25-2.05u., onderbroken door reclame.

Uncommon Valor (Ted Kotcheff, 1983, VS). Patriottische, mede door Clint Eastwood gefinancierde actiefilm over Vietnam-veteranen van de regisseur van First Blood. Gepensioneerde kapitein Gene Hackman zoekt in Vietnam naar vermiste krijgsgevangenen. BBC1, 0.50-2.35u.

RADIO

Knetterende letteren. Kinderen moeten plezier beleven aan lezen, het is verkeerd om boeken alleen langs de literaire meetlat te leggen. Discussie tussen de schrijvers Lydia Rood en Sjoerd Kuyper tegenover docent moderne letterkunde Harry Bekkering. Rien Vroegindeweij over de koning van de sombere humor, Bob den Uyl. 747AM, 14.02-15.00u.

De 747-documentaire: De laatste stap. Een zeventigjarige vrouw heeft besloten om een einde aan haar leven te maken. Een reportage over de laatste weken van haar leven. 747AM, 15.02-15.50u.

American connection. Muziekprogramma met Americana, singer/songwriters, country-muziek, bluegrass en cajun music. Radio 2, 18.05-20.05u.

Opera live. Rechtstreeks uit de Westergasfabriek in Amsterdam de opvoering van de nieuwe opera Raaff van Robin de Raaff en Janine Brogt, in het kader van het Holland Festival. Raaff is geÏnspireerd op de wereldpremière van een andere opera: Idomeneo. De titelrol van Idomeneo schreef Mozart destijds speciaal voor een beroemde tenor: Anton Raaff. In het verhaal wordt Anton Raaff gevolgd tijdens het ontstaan van Idomeneo en wordt hij ten tonele gevoerd met zijn jonge geliefde Dorothea. Hij zal haar uiteindelijk aan de opkomende componist M. verliezen. In deze productie van De Nederlands Opera soleren o.a. Marcel Reijans als Anton Raaff, Danielle de Niesse als Dorothea en Mark Tevis als M. Radio 4, 19.02-23.00u.

Studiegenoten. EO-presentator Andries Knevel in gesprek met predikanten met wie hij 25 jaar geleden theologie studeerde. 747AM, 21.35-22.02u.

Simek 's nachts. Ebru Umar heeft een mening over alles en iedereen. Die ventileert zij zo graag dat zij aan een carrière als columniste en radiomaakster is begonnen. Zij vindt Theo van Gogh de ideale man. Hij is raar, heeft een sterke persoonlijkheid en een goed karakter, maar is te bijzonder om intiem mee te worden. Een echte hekel heeft Ebru Umar aan domme mensen. Radio 1, 0.02-1.02u.