Stroef

Het Nederlands open team kende een stroeve start op het EK bridge in Malmö. Tijdens de eerste ronden van het twee weken durende evenement boekte Team Oranje, zoals de formatie tegenwoordig door het leven gaat, een mooie overwinning op concurrent Zweden, maar stootte zijn neus door dik van Turkije te verliezen. Tegen een aantal middelmoters boekten de Nederlanders middelmatige resultaten. Daarna ging het weer wat beter. Na de eerste week bezetten de mannen de vijfde plaats. Zaak is om dat te blijven. Dat geeft recht op deelname aan het WK van volgend jaar. De vrouwen staan in hun categorie voorlopig derde, maar dat is wel het minste wat van de regerend Europees kampioen mag worden verwacht. Hoewel de mannen vooraf de beschikking leken te hebben over drie paren van gelijk niveau, zijn het vooral Jan Jansma, Louk Verhees, Simon de Wijs en Bauke Muller op wie de coaches hun geld zetten. Het derde paar, Ton Bakkeren en Huub Bertens, heeft het moeilijk. Ten bewijze een spel uit de overigens met 22-8 gewonnen wedstrijd tegen Schotland:

N/-

♠ H B 6 2

♡ H 7

♦ V 10 6 3

♣ H 9 4

♠ -

♠ 9 4

♡ A B 10 8 2

♡ 9 5 4 3

♦ H B 5 4

♦ 9 7 2

♣ V 10 3 2

♣ B 8 6 5

♠ A V 10 8 7 5 3

♡ V 6

♦ A 8

♣ A 7

De Schotten bereikten 6♠, te spelen door noord. Huub Bertens, die onderweg als west harten had tussen geboden, voorzag het eindcontract van een doublet, hetgeen betekende: partner start niet met mijn kleur. Ton Bakkeren begreep de boodschap, maar had nog steeds de lastige keus tussen ruiten of klaveren. Het werd het laatste. De leider won ♣A, trok de troeven, elimineerde de klaveren en speelde een kleine harten van tafel. Bertens legde de tien en noord won de heer. De volgende harten was voor west, die vervolgens de twaalfde slag mocht brengen: NZ plus 1210. Het slem gaat down bij ruitenstart of indien west op het kritieke moment was opgestapt met ♡A en harten had teruggespeeld. Op de andere tafel was het resultaat 4♠ plus 1, zodat het spel Nederland dertien imps kostte.

    • Jan van Cleeff