Strenge controles bij NAVO-top

In Turkije zijn gisteren de veiligheidsmaatregelen nog meer aangescherpt om nieuwe terroristische aanslagen te voorkomen. Maandag en dinsdag wordt in Istanbul een NAVO-top gehouden waarbij ook de Amerikaanse president Bush aanwezig zal zijn.

Donderdag kwamen in Istanbul vier mensen om het leven toen een explosief in een autobus vroegtijdig tot ontploffing kwam. Eerder die dag verloor een politiefunctionaris in Ankara een voet, toen bij het Hilton hotel daar een bom ontplofte. President Bush verblijft in het Hiltonhotel in Ankara voordat hij naar de NAVO-top in Istanbul gaat.

Gisteravond werd de parkeergarage bij het vliegveld van Istanbul anderhalf uur gesloten. Volgens de nieuwszender CNN Türk vonden de Turkse autoriteiten daar een voertuig vol met explosieven. Diezelfde zender meldde, net zoals de nieuwszender NTV, dat ook een kleine bom aangebracht onder een auto werd aangetroffen. De bom zou vanaf een afstand tot ontploffing gebracht kunnen worden. Een functionaris van het vliegveld ontkende tegenover het persbureau Reuters echter de berichten.

Gisteravond was in Istanbul al goed te merken hoezeer de inwoners van de stad hun plannen hebben aangepast in verband met de aanstaande top. Normaal spoeden veel Turken zich op vrijdagavond naar Taksim, het hart van het uitgaansleven in de stad. Maar gisteravond was Taksim verlaten, afgezien van de politieauto's die op ongeveer elke hoek van de straat te vinden waren. Volgens de Turkse media zijn alle verloven van iedereen die bij de politie of veiligheidsdiensten werkt, ingetrokken.

Gisteren ook werd een veertigtal mensen in Istanbul opgepakt, zo meldden bronnen bij de veiligheidsdiensten. Van hen zouden vijftien wellicht opgeleid zijn in kampen in Afghanistan. Eerder lieten de autoriteiten weten dat bij de ontploffing in Istanbul een vrouw om het leven die lid zou zijn van de links-extremistische DHKP/C-groep. De aanslag in Ankara is volgens de nieuwszender NTV opgeëist door een links-extremistische groepering.

In de loop van dit weekeinde zullen de beveiligingsmaatregelen alleen nog maar draconischer worden. Zo zullen hele stadsdelen worden afgesloten, komt de metro vrijwel geheel tot stilstand en is het zelfs verboden om te vissen vanaf bruggen in het hart van de stad. Op de Bosporus, de rivier tussen beide delen van de stad, komt alle scheepvaartverkeer, inclusief dat van veerdiensten, stil te liggen. Op veel winkels in Taksim en omstreken werden gisteren briefjes aan de deur opgehangen met de mededeling dat de zaak wegens de top maandag en dinsdag dichtzit.

Ook tijdens de vergaderingen zelf en bijbehorende diners en lunches zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. CNN Türk meldde gisteravond dat voorproevers zijn aangenomen die het eten van de regeringsleiders zullen testen op de aanwezigheid van vergif.

    • Bernard Bouwman