Spreekrecht voor slachtoffers misdrijven

Slachtoffers, of nabestaanden van slachtoffers van ernstige misdrijven als moord- en zedenzaken mogen voortaan tijdens de strafzaak in de rechtszaal vertellen wat deze ervaring voor hen betekent. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten. Ze steunt daarmee het initiatiefwetsvoorstel van het Tweede-Kamerlid Dittrich (D66) en voormalig Tweede-Kamerlid Schonewille (LPF).

Met het spreekrecht kan het slachtoffer de gevolgen van het strafbare feit voor de betrokkene zelf toelichten. Ook nabestaanden mogen dat doen. Het spreekrecht zou de slachtoffers helpen de misdaad beter te verwerken. Ook op de verdachte zou het een heilzaam effect kunnen hebben als hij hoort wat zijn daad bij het slachtoffer heeft veroorzaakt. Tot nu toe mag alleen de verdachte het woord voeren. De advocaat van de verdachte mag overigens geen vragen stellen aan het slachtoffer. De rechtbanken gaan nu de invoering voorbereiden. Het ministerie van Justitie denkt dat de wetgeving eind dit jaar kan ingaan. In mei dit jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel en in december 2002 de Tweede Kamer.

De vader van Joes Kloppenburg, de man die in Amsterdam door zinloos geweld om het leven kwam, kreeg voor zover bekend als eerste de mogelijkheid om in de strafzaak tegen de daders zijn zegje te doen.