`Shells pijnpunten buiten schot'

Het komt de Koninklijke/Shell Groep goed uit dat beleggers de laatste maanden uitvoerig pogingen doen om de structuur van het oliebedrijf te veranderen. ,,Laat ze maar. Dan blijven de echte pijnlijke problemen buiten schot'', aldus een hoge manager vandaag in deze krant.

De Nederlands-Britse multinational schokte de afgelopen maanden de financiële wereld door zijn oliereserves met 23 procent af te waarderen. Hierdoor werden drie topbestuurders gedwongen af te treden. Er loopt een aantal onderzoeken. Maandag houdt Shell een aandeelhoudersvergadering.

In de analyse van veel hoge Shell-managers heeft de crisis waarin het bedrijf verkeert niets met de structuur van de onderneming te maken. Zij wijzen erop dat de oorzaken van de grote problemen – onreglementair geboekte reserves, weinig nieuwe olievondsten, een Angelsaksische neiging tot te grote beloften – evengoed hadden kunnen voorkomen als Shell een andere structuur zou hebben gehad.

Formeel staat de structuur van Koninklijke/Shell Groep niet op de agenda van de aandeelhoudersvergadering. Maar de laatste tijd heeft Shell aangegeven dat veranderingen niet uitgesloten zijn. Mogelijk zal de Shell-leiding maandag zelf hierover nadere uitspraken doen.

Shell is op dit moment een Nederlands-Brits bedrijf. Aandeelhouders zijn de N.V. Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij (`Koninklijke Olie') met zestig procent, en het Britse Shell Transport & Trading (`Shell') met veertig procent. Beide bedrijven hebben elk een eigen directie. Het toezicht op deze directies is verschillend geregeld. Bij de Britten zitten de toezichthouders in de directie, Koninklijke Olie heeft een aparte Raad van Commissarissen. Leden uit beide directies vormen samen de bedrijfsleiding in het Comité van Managing Directors (CMD), geleid door groepsvoorzitter Jeroen van der Veer. Het CMD beslist op basis van consensus. Volgens veel Angelsaksische beleggers is deze structuur niet overzichtelijk.

troeppagina 23