Schwarzenegger `solt met dieren'

Arnold Schwarzenegger is in zijn korte politieke loopbaan als gouverneur van Californië de confrontatie aangegaan machtige vakbonden, gevangenisbewakers en rijke indianen uit de gokindustrie. Maar nu neemt hij het op tegen een veel grotere en luidere groep: de dierenvrienden.

De filmster-politicus wil de wet die zwerfhonden en -katten na opname door een asiel zes dagen beschermt voordat ze mogen worden afgemaakt, afschaffen om op die manier zo'n veertien miljoen dollar te besparen.

Volgens de krant The Los Angeles Times kan hem die maatregel politiek opbreken. Want kom je aan de dieren, dan kom je aan de mensen. ,,Honden en katten zijn als kinderen. Blijf met je poten van de huisdieren af. De meeste mensen hechten daar meer waarde aan dan aan [het welzijn van] mensen'', zegt Barbara O'Connor van een politieke denktank in Sacramento tegenover de Times.

Het plan is alles behalve subtiel. Honden en katten die in Californië op straat worden aangetroffen mogen als het aan de gouverneur ligt door de daartoe aangewezen instanties binnen 72 uur worden afgemaakt. Sinds 1998 geldt er een wet, de zogeheten Hayden Wet, die stelt dat zwerfdieren die worden opgenomen in een asiel ten minste zeven dagen moeten worden beschermd. Maar, aldus de gouverneur, die regel kost de federale overheid te veel geld.

De dierenbeweging is des duivels. Er zijn maar weinig zaken waar dierenliefhebbers zo boos van worden als mishandeling of het doden van dieren. ,,Dit is een kwestie die de zorg van tienduizenden zwerfdieren aangaat en bezorgt de dierenbezitters en de mensen uit de [dieren]adoptie-wereld veel hartzeer'', zegt de voormalige senator en dierenactivist Tom Hayden, naar wie de wet is vernoemd. Hij en andere dierenactivisten zijn van mening dat honden en katten niet mogen worden opgeofferd als oplossing voor het federaal tekort van Californië. Schwarzenegger, die te maken heeft met een structurele schuld van maar liefst vijftien miljard dollar, probeert op alle mogelijke manieren te bezuinigen.

Jaarlijks laten dierenasielen van de overheid om en nabij de 600.000 honden en katten inslapen. In Los Angeles zijn dat er 34.000 per jaar.