Schalken naar derde ronde op Wimbledon

Sjeng Schalken staat vandaag, na zijn zege op de Amerikaan Todd Martin in de derde ronde van Wimbledon. De Nederlander versloeg gisteren de veteraan in vier sets: 6-3, 6-2, 4-6 en 6-3.

Zijn volgende tegenstander is de 30-jarige Zweed Thomas Enqvist, overwinnaar in vijf sets van de Argentijn Juan Ignacio Chela. ,,Ik had liever Chela gehad'', zei Schalken, ,,Enqvist heeft op snelle banen altijd van mij gewonnen.'' Hij kent de Zweed door en door. Afgezien van de vijf officiële wedstrijden die zij speelden (3-2 voor Enqvist), trainen zij vaak samen in hun woonplaats Monte Carlo.

Schalken beschouwt het grasseizoen als het begin van een nieuwe periode na een volledig mislukt gravelseizoen. Sinds de Australian Open wist de beste Nederlandse tennisser op geen enkel toernooi twee zeges achtereen te behalen. Na zijn overwinning op Martin stelde een opgeluchte Schalken vast dat hij eindelijk weer in een goede vorm steekt.

Met name in de eerste twee sets liet Schalken op baan 14 van Wimbledon zien dat hij op gras een zeer moeilijk te bespelen speler is. Met zijn solide fore- en backhand wist de Limburger zijn opponent te overklassen. Pas in de derde set nam de taaie Martin het initiatief over. In de vierde set herpakte Schalken zich en trok hij overtuigend de zege naar zich toe.

Schalken, die op Wimbledon zonder zijn coach Willem-Jan van Hulst speelt, is ervan overtuigd dat de meer goede resultaten snel gaan volgen. ,,Als ik van een speler als Martin kan winnen dan weet ik dat ik in goede doen ben'', zei Schalken. ,,Eigenlijk ben ik op het toernooi van Queen's (drie weken geleden, red) pas echt goed begonnen. Mijn jaar loopt tot Queen's volgend jaar.'' Op Wimbledon haalde Schalken vorig jaar de kwartfinales.

Martin Verkerk werd gisteren in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld door Mark Philippoussis: 4-6, 6-3, 7-6 en 7-5.

Het Australische servicekanon bleek in the battle of the guns de betere tennisser op gras. In de vierde set kreeg Verkerk nog de kans de stand gelijk te trekken, maar mede door een liesblessure moest hij de voorspong van een break uit handen geven. Verkerk keek met een tevreden gevoel terug op zijn tweede Wimbledon. ,,Ik heb genoten van deze partij'', vertelde hij. ,,Ik weet nu hoe ik op gras moet spelen.''

In het mannentoernooi werden verder de Spanjaard Juan Carlos Ferrero en de Argentijn Guillermo Coría uitgeschakeld. Ferrero verloor van de Amerikaanse hardhitter Robby Ginepri. Coría moest het afleggen tegen het Duitse talent Florian Mayer.

Bij de vrouwen werd Anastasia Miskina uitgeschakeld. De winnares van Roland Garros verloor van de Amerikaanse Amy Frazier.