Rijke broer wil moeders huis kopen

Mijn moeder van 75 jaar woont in een huurwoning uit 1987 van een woningstichting. Zij kreeg het huis onlangs te koop aangeboden voor 107.000 euro kosten koper, 20 procent onder de waarde. Nu wil een van mijn broers (met geld en een eigen onderneming) dit huis kopen. Mijn moeder betaalt dan geen huurverhoging meer en krijgt van hem een nieuwe cv-ketel en keuken. Wanneer ze het huisje over een paar jaar verlaat, bezit ze nog steeds geen eigen geld. Bij de verkoop maakt alleen mijn broer winst. Ik schat die winst op 20 procent plus de waardestijging.

Mijn moeder daarentegen loopt wel risico's. Stel dat het niet goed gaat met het bedrijf van mijn broer. Bovendien heb ik het wrange gevoel dat mijn moeder met een bruto huur van 375 euro de investering van haar zoon bekostigt.

Is het niet eerlijker wanneer mijn moeder voor een deel eigenaar wordt, door het samen met mijn broer te kopen? Of dat hij haar `bank' wordt en zij bij de verkoop ten minste een deel van het voordeel ontvangt? Of is niet kopen het verstandigste?

(H. van A.)

Wordt u misschien gedreven door een lichte vorm van jaloezie? Volgens mij bedoelt uw broer het goed, maar gaat zijn idee niet op. De stichting verkoopt de woning op gunstige voorwaarden aan de huurders en niet aan buitenstanders als uw broer, denk ik.

Uw moeder zou het huis inderdaad kunnen kopen met van uw broer geleend geld. Alleen zie ik het voordeel niet.

Ik geloof niet in die 20 procent winst in de toekomst en de voordelen van een eigen huis, op die leeftijd. Wanneer ik uw moeder was, bleef ik op mijn 75ste huren en wilde geen polonaise aan mijn lijf. Zeker niet met kibbelende kinderen.

    • Adriaan Hiele