Premier Portugal als opvolger Prodi gevraagd

De Portugese minister-president José Manuel Durão Barroso is gevraagd om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Volgens het Portugese persbureau Lusa laat Barosso vandaag weten of hij zijn premierschap opgeeft om in Brussel het dagelijks bestuur van de Europese Unie te gaan leiden als opvolger van de Italiaan Romano Prodi.

Barroso had gisteravond onverwacht een gesprek met de Portugese president Sampaio. De laatste moest daarvoor zijn afspraken afgelasten. Na afloop van deze bijeenkomst weigerde Barroso een verklaring af te leggen. Ook het kabinet van de premier weigerde officieel te bevestigen dat hij voor het voorzitterschap is gevraagd. Maar later op de avond bevestigde Sampaio dat hij met Barroso had gesproken over het voorzitterschap van de Europese Commissie.

De Ierse premier Bertie Ahern – die momenteel als voorzitter van de Unie fungeert – wilde zich gisteren in Ennis, waar in Dromoland Castle de jaarlijkse top tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt gehouden, niet uitlaten over de naam van de kandidaatvoorzitter. Wel verklaarde hij voor de Ierse televisie erop te vertrouwen de Europese regeringsleiders uit te kunnen nodigen voor een extra top op komende dinsdagavond in Brussel om de nieuwe voorzitter van de Commissie te kunnen benoemen.

Dit duidt erop dat er de afgelopen dagen achter de schermen overeenstemming is gegroeid over een kandidaat die op brede steun kan rekenen. Gisteren had Ahern nog een telefonisch onderhoud met de Franse president Jacques Chirac. Vorige week waren de regeringsleiders tijdens hun bijeenkomst in Brussel zo verdeeld dat zij de beslissing uitstelden.

De 48-jarige Barosso voldoet aan de eisen van een compromis-kandidaat. Zijn conservatieve partij maakt in het Europees Parlement deel uit van de Europese Volkspartij. Deze partij eiste de post van commissievoorzitter op, nadat zij bij de Europese verkiezingen van twee weken geleden de grootste fractie was gebleven. Voor Frankrijk is van belang dat Barosso afkomstig is uit een `volwaardig' EU-land. Portugal heeft de euro ingevoerd en behoort ook tot de Schengen-landen waarvoor geen onderlinge grenscontroles bestaan. Daarbij komt dat Barosso ook aan een andere voorwaarde van de Fransen voldoet: hij spreekt Frans.

Een pluspunt voor Groot-Brittannië is dat hij aan de vooravond van de oorlog tegen Irak de Amerikaanse president Bush, de Britse premier Blair en de Spaanse minister-president Aznar op de Azoren bij elkaar bracht.

De jurist Barosso, die in 2002 premier van Portugal werd, staat bekend als een carrière-politicus. Op zijn 29ste was hij al staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.