Panda

,,Wat is dat nou?'' Een paar maanden geleden zag Thea Lops een vreemd beest scharrelen langs de kantine van voetbalvereniging Noorderkwartier in Rotterdam-West. Een das, dacht de jeugdsecretaris. Maar midden in de stad? Ze belde met de buren, Diergaarde Blijdorp. ,,Is het een gebreide das of een gewone das'', vroeg de man van de dierentuin.

Na enig aandringen kwam er een oppasser kijken. Meteen na zijn komst sloeg de man groot alarm. De das bleek een Chinese panda, afkomstig uit Blijdorp. Na veel gedoe werd het beest met twee verdovingspijlen uit een boom geschoten en veilig teruggebracht.

Een mooi verhaal met een glansrol voor Noorderkwartier, zegt Theo Lops. Maar geen enkele krant maakte melding van het voorval. En dat spijt de jeugdsecretaris. ,,Onze club wordt zo vaak in een kwaad daglicht gesteld. Overal gebeurt weleens wat, toch? Maar bij ons is het meteen die teringturken zus, of die kutmarokkanen zo.''

Daarom is Thea Lops zo blij dat de voetbalclub uit Spangen vandaag eens in het zonnetje wordt gezet. Op de foto staat de E1 van Noorderkwartier, een kampioenselftal waar de hele club trots op is. De blonde jongen met de bril is haar zoon Christiaan, vertelt Thea Lops. Hij speelt op het middenveld omringd door voetballers van Surinaamse, Kaapverdiaanse, Marokkaanse en Slowaakse komaf.

Allemaal lieve kinderen die relatief goed kunnen voetballen, zegt coach Léon Kalkman, matroos op een binnenvaartschip. Samen met psychotherapeut Sunni Kharagjitsingh leidt hij het jeugdelftal. Kalkman is de assistent met de luide stem die langs de lijn aanwijzingen geeft, Kharagjitsingh de bewaker van de groepsprocessen. ,,Bij kinderen van deze leeftijd gaat het primair om de lol'', zegt de psychotherapeut. Alle spelers moeten daarom speeltijd krijgen, ook de wat minder getalenteerden. Maar als het er in een duel om spant en het kampioenschap ligt voor het grijpen, doen de coaches soms een beroep op een reservespeler, zegt Kharatjitsing. ,,Ik vraag dan aan zo'n jongen of hij in het belang van het elftal die dag van een invalbeurt wil afzien.''

Spits Ivan Vrede, afgelopen seizoen topscorer, hoort het lachend aan: ,,Zij zijn heel goede trainers.''

Dit is de negentiende aflevering van een serie portretten van verenigingen.

    • Arjen Ribbens
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis