Open einde in zaak-Bagci

Het openbaar ministerie vroeg gisteren vrijspraak in de Kumral Bagcizaak. Vingerafdrukken op drie tassen bleken onvoldoende bewijs.

Ze was afwezig maar het draaide om haar: de moeder van de verdachte. Als zij in september vorig jaar geen eind aan haar leven had gemaakt, was er wellicht meer duidelijkheid gekomen over de moord op Kumral Bagci in 1995. Of had ze niets met de zaak te maken? Dan was alles net zo duister gebleven als nu.

Twee dagen nadat de zevenjarige Turkse Kumral Bagci in 1995 verdween, werden drie tassen achtergelaten op een straathoek in Scheveningen: een zwarte sporttas, een roodwit gestreepte boodschappentas en een Leen Bakkertas. Ze bleken de lichaamsdelen van het meisje te bevatten, apart verpakt in vuilniszakken. Grootschalige onderzoeken in 1995 en 1998 leidden niet tot een oplossing van de moord. Toen het Landelijk Team Kindermoord de zaak in mei vorig jaar heropende, leek daar aanvankelijk meer kans op. Op de Leen Bakker-tas waren twee vingerafdrukken gevonden van Evren T., een nu 21-jarige achterneef van Kumral. Op een vuilniszak in een van de andere tassen zaten ook vingerafdrukken van hem, en van zijn moeder. Daarnaast vond de politie vingerafdrukken van zijn zus op de Leen Bakkertas.

Evren T., die werkte als technisch tekenaar in Rijswijk, werd in september 2003 gearresteerd. Een week later hield de politie ook zijn moeder aan, Hanim S.. Zij leek een motief te hebben. Een maand voor de moord had de vader van Kumral naar eigen zeggen een buitenechtelijke relatie met haar verbroken. Een turkoloog vertelde de politie dat dit overspel aanleiding zou kunnen zijn voor eerwraak door de familie van Hanim S.. Evren T., haar toen twaalfjarige oudste zoon, zou die wraak kunnen hebben uitgevoerd.

Maar ook dit scenario heeft geen stand gehouden, zo bleek gisteren voor de rechtbank in Den Haag. Officier van justitie M. Nieuwenhuis vroeg vrijspraak voor Evren T. omdat het OM naast de vingerafdrukken geen enkel bewijs heeft kunnen vinden. Getuigenverklaringen wezen niet in zijn richting. Moeder noch zoon hebben bekend. Het meest belastende wat Evren T. zelf tegen de politie heeft gezegd, zo kwam naar voren uit het requisitoir, was dat hij, al zou hij weten hoe het zat, het nooit aan de politie zou vertellen, en dat de moord haast wel door iemand in zijn omgeving moest zijn gepleegd, want hoe kwamen zijn vingerafdrukken anders terecht op de tas.

Zijn relaas tegen de rechter werpt ook geen nieuw licht op de zaak. Evren T., een gezette, kortgeschoren jongen met een bril, klinkt hees en is moeilijk te verstaan. In december is hij vrijgelaten – omdat hij pas twaalf was ten tijde van de moord en onder het jeugdstrafrecht maximaal een half jaar cel kan krijgen. Gelaten beanwoordt hij de vragen van rechtbankpresident Poustochkine. Nee, hij kan zich niet herinneren dat de vader van Kumral Bagci bij hen thuis kwam. Hoe verklaart hij de vingerafdrukken? ,,Daar heb ik lang genoeg over nagedacht'', maar nee, geen verklaring. Wanneer hoorde hij over de verdwijning van Kumral? Kumrals zusje kwam langs om dat te zeggen, zei hij tegen de politie. Tegen de rechter zegt hij dat hij het niet meer weet. Waarom zei hij bij de politie iets anders? ,,Bij de politie heb ik zoveel antwoorden gegeven. Als ik daaraan terugdenk denk ik: Waarom heb ik dat gedaan. Ik denk dat ik een beetje gehersenspoeld was.''

Als zijn advocaat beschrijft hoe hij een keer tijdens een verhoor zijn moeder hoorde schreeuwen, wrijft hij tranen uit zijn ogen. Hanim S. werd zeven keer uitvoerig door de politie verhoord. Ook zij liet niets los. Het meest belastende wat de officier gisteren over haar zei was dat ze, behalve de moord, ook dingen ontkende die volgens de officier vaststonden, zoals de relatie met Kumrals vader. In het zesde verhoor zette de politie de vrouw zwaar onder druk. Zij zou een ,,hoer'' zijn en een ,,slechte moeder'' als ze de moord niet zou bekennen. Twee dagen later wurgde zij zichzelf met haar hoofddoek.

De Kumral Bagcizaak was één van acht oude, onopgeloste zaken die de afgelopen drie jaar onderzocht werden door het Landelijk Team Kindermoord. Twee zaken werden opgelost. Volgende maand wordt het team opgeheven. Als de rechter Evren T. over twee weken vrijspreekt, heeft het nieuwe onderzoek in deze zaak alleen geleid tot een dramatische nasleep. Volgens het OM valt de politie de dood van Hanim S. niet te verwijten. Een klacht van de nabestaanden is nog onder behandeling van het hof.

    • Joke Mat