Meerderheid in VS vindt `Irak' een vergissing

Een kleine meerderheid (54 procent) van de Amerikanen vindt dat de oorlog in Irak een vergissing is. Het is voor het eerst dat president Bush in een landelijke enquête de steun van de meerderheid van het Amerikaanse volk voor de oorlog verliest.

Gallup heeft dezelfde vraag in opdracht van CNN/USA Today regelmatig gesteld sinds maart 2003. Tijdens de eerste dagen van de oorlog stond 75 procent achter Bush. Sinds oktober is 40 tot 44 procent van mening dat de beslissing Irak in te gaan verkeerd was. In december vond 56 nog dat de oorlog Amerika veiliger heeft gemaakt.

President Bush is ook voor het eerst zijn voorsprong op de waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat John Kerry kwijt als wordt gevraagd wie Amerika het best tegen terrorisme kan beschermen. Kerry werd al door meer Amerikanen gewaardeerd als het er om gaat wie het best is voor Amerika's economie.

Ondanks de teruggelopen steun voor `Irak', heeft Kerry geen duidelijke voorsprong op Bush genomen bij de hoofdvraag wie president moet worden. Volgens sommige peilingen ligt Bush landelijk minder dan één tot enkele procenten op hem voor. Een recente peiling van de American Research Group (ARG), die de Democratische voorverkiezingen goed `voorspelde', ligt Kerry 6 procent voor op Bush. Statistisch zijn de verschillen te klein voor conclusies.

De landelijke percentages zijn bovendien niet meer dan een indicatie van de stemming in het land. De beslissing wordt in november genomen op grond van de uitslagen in de vijftig staten. Iedere staat heeft een vast aantal `kiesmannen'. Dat aantal is afhankelijk van het inwonertal: dunbevolkte staten als Wyoming en Montana hebben 3 kiesmannen, de inwonerrijkste staat Californië heeft er 55.

Dit systeem garandeert dat de meeste aandacht uitgaat naar relatief dicht bevolkte staten waar geen der partijen een duidelijke meerderheid heeft, zoals Pennsylvania, Ohio, Florida, Michigan, maar ook Arkansas, Tennessee, Wisconsin en Missouri. De peilingen in die staten geven al weken een sterk uiteenlopend beeld.

Uit alle enquêtes blijkt dat de meeste Amerikaanse kiezers eerder dan bij vorige presidentsverkiezingen hun stemgedrag hebben bepaald: 18 procent van de geregistreerde kiezers acht het denkbaar dat zij van opvatting veranderen; nog maar 2 procent is onbeslist.