Lange vinger

Nee, het vingerdier maakt geen obscene gebaren. Het nachtdiertje uit Madagaskar heeft een uitgestoken middelvinger om de larven van insecten onder boomschors weg te kunnen peuteren.

Biologisch tekenaar Frits-Jan Maas maakte een serie fraaie aquarellen van het vingerdier en andere lemuren die tot 1 oktober 2004 te zien is op de tentoonstelling `Aye-Aye!! Vingerdier: halfapen van Madagaskar' in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Maas maakte de tekeningen voor het Biodiversiteitscentrum van de Universiteit van Amsterdam (Expert Center for Taxonomic Identification, ETI), dat een speciale cd-rom uitgeeft met een uitgebreide beschrijving van deze met uitsterven bedreigde groep halfapen.

Behalve de aquarellen biedt de expositie twaalf opgezette lemuren uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam en historische documenten waaruit blijkt dat zestiende-eeuwse Europeanen een sprookjesachtige indruk moeten hebben gehad van deze bijzondere dieren.

Universiteitsbibliotheek Amsterdam, Singel 425, Amsterdam.