Koenigs-expositie in Rotterdam toch in juli open

De opening van de tentoonstelling in Rotterdam van verloren gewaande tekeningen uit de Koenigscollectie blijft gepland op 8 juli. Kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, minister-president Balkenende en de president Kuchma van Oekraïne zullen de opening in Museum Boijmans Van Beuningen bijwonen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. De Oekraïense overheid geeft de tekeningen terug aan Nederland. Eerder deze week dreigde de teruggave vertraging op te lopen omdat de Oekraïeners alsnog voorwaarden leken te stellen aan de overdracht. Het gaat om 139 tekeningen en drie etsen die zestig jaar lang vermist waren en onlangs opdoken in een museum in Kiev. De tekeningen blijven na afloop van de tentoonstelling in Boijmans. Een belangrijk deel van de collectie van Franz Koenigs werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door het nazi-regime overgebracht naar Duitsland. Aan het eind van de oorlog verdween een deel collectie naar de toenmalige Sovjet-Unie.