Kabbala in Nederland: mode, boeken en letters dansen

Ook in Nederland kun je de moderne kabbala bestuderen.

In een winkel vol kleren en boeken of in een cursus letters dansen.

Sinds kort is in Amsterdam de eerste kabbala-winkel gevestigd, Malah, waar kabbala-mode, kabbala-sieraden en kabbala-boeken te koop zijn. De winkel is in december vorig jaar geopend door Malka Elias (38) die 16 jaar geleden in Nederland kwam, via Israël uit Ethiopië.

,,Ik heb zo'n beetje dezelfde spirituele weg afgelegd als Madonna, ik heb aan yoga gedaan, oosterse meditatie. En ben uiteindelijk via cursussen uit Tel Aviv bij de kabbala terechtgekomen. Wat me erin bevalt is dat het eigenlijk niet religieus is, niet streng dogmatisch of de zaken indelend in goed en fout.''

Ze is in Nederland gebleven omdat de open, niet-religieuze tolerante sfeer haar hier zo bevalt. En ze is ook de winkel begonnen om haar bevindingen en enthousiasme voor de kabbala te delen met de Nederlanders. Ze verkoopt kleren, niet alleen van kabbala-ontwerpers, en ook kettingen en hangers met Hebreeuwse lettercombinaties die positieve energie geven. Want daar gaat de kabbala, en spiritualiteit, volgens haar uiteindelijk om: om de positieve krachten te versterken, `om liefdevol en vredig met elkaar leven'.

Dat sommige mensen die versie van de kabbala `kabbala light' noemen, kan haar niet schelen. Dat sommige mensen de combinatie mode en spiritualiteit misschien vreemd vinden, deert haar ook niet. ,,Dat is denken in hokjesgeest. Dat mag wel en dat mag niet. Waarom mag je in een modewinkel of als mode-ontwerper niet ook met spiritualiteit bezig zijn?''

In de ruimte onder de winkel wil ze met kenners van de kabbala discussie- en voorlichtingsavonden houden. Op die manier hoopt ze dat Malah Nederlands eerste moderne kabbala-centrum wordt.

LETTERS DANSEN

Nieuw in Nederland is ook de op de kabbala geïnspireerde workshop en cursussenreeks waarbij Hebreeuwse letters en zinnen gedanst worden. Marcella Levie, educatief medewerkster van het Joods Historisch Museum, geeft die cursus Levende Letters of Otiyot Chayot. Volgens de kabbala, de joodse mystiek, waren de 22 letters van het alfabet er al voordat de wereld geschapen werd. Ze worden gezien als goddelijke inspiratie, bouwstenen van het universum. De letters hebben verborgen betekenissen en getalswaarden. Door simpele, vloeiende bewegingen te maken in de vorm van de letters, komt je lichaam, aldus Levie, in contact met de energie die de letter uitstraalt. ,,Het is een nieuwe vorm van spiritualiteit, gebaseerd op de Chinese bewegingsvorm Tai Chi, ontwikkeld door de Amerikaanse Tai Chi-master Yehudith Goldfarb in 1979.'' Van haar heeft Levie les gehad. Ze bezocht ook kabbala-studieavonden in Bilthoven, waar de klassieke kabbala bestudeerd wordt: zie www.kabbalalevensboom.org. Tijdens de cursus worden eerst letters gedanst, dan zinnen, en uiteindelijk gebeden. Levie organiseert de cursussen sinds begin dit jaar, en ,,er is veel aandacht voor, ook buiten joodse kring'', zegt ze. Ze vindt dat Madonna's rabbijn berg de kabbala wel erg commerciëel uitbuit, maar juicht het toe dat meer mensen met de kabbala in aanraking komen. Ze wil ook in malah aan avonden meewerken.

Kabbala-winkel:

Malah, Haarlemmerdijk 135/C, Amsterdam, tel. 020-3301355.

Open: elke dag behalve di & zo

Cursus: Levende Letters, Marcella Levie,

tel 020-6241523 of e-mail: otiyot@chello

    • Paul Steenhuis