Iran hervat zijn nucleair programma

Iran zal de assemblage van gascentrifuges voor de verrijking van uranium hervatten. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat meegedeeld aan Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Ook het internationale atoomenergie-agentschap IAEA in Wenen is van het besluit op de hoogte gesteld. Iran laat in het midden of volgende week ook daadwerkelijk met de verrijking van uranium zal worden begonnen.

De Britse regering toonde zich gisteren `teleurgesteld'. Wij begrijpen de stap niet en overleggen met onze Europese partners over een reactie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onderminister John Bolton van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde ervan overtuigd te zijn dat Iran aan kernwapens werkt. De VS zijn vast besloten de kwestie snel voor de Veiligheidsraad te brengen, aldus Bolton. De Amerikanen waren niet zelf op de hoogte gesteld van de Iraanse stap.

Iran voelt zich volgens een Iraanse woordvoerder niet langer gehouden aan een akkoord dat eind oktober 2003 werd gesloten met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. In ruil voor ruimere toegang tot Europese technologie deed Iran toen de toezegging de assemblage van centrifuges voorlopig op te schorten. Ook zou men het zogeheten Additionele Protocol tekenen dat het IAEA ruimere inspectie-mogelijkheden biedt. Dat protocol is nog steeds niet geratificeerd.

Vorige week werd Iran gekapitteld door de beheersraad van het IAEA. Een resolutie die in overleg met de VS was opgesteld door de Britten, Fransen en Duitsers verweet Iran openlijk, maar in diplomatieke bewoordingen, een gebrek aan medewerking bij IAEA-inspecties. Ook werd uitgesproken dat Iran nog steeds geen goede verklaring had gegeven voor sporen hoog verrijkt uranium die hier en daar zijn aangetroffen. Het IAEA zag er van af de kwestie aanhangig te maken bij de Veiligheidsraad.

Begin 2003 gaf Iran toe dat het een veel breder nucleair programma had dan was opgegeven aan het IAEA. Maar Iran bestreed het vermoeden dat het een militair programma was. Het kost het IAEA veel moeite de ware aard en omvang van het Iraanse programma in kaart te brengen. Inspecteurs krijgen niet altijd gemakkelijk toegang tot installaties en ontvangen regelmatig onjuiste of tegenstrijdige informatie. Iran is al sinds 1968 aangesloten bij het verdrag tegen verspreiding van kernwapens (NPV) en heeft in principe alle vrijheid om uranium te verrijken.