Grote twijfels van een half-smurf

Ze staart ons treurig aan van onder haar rode kaboutermuts; het bestaan van een half-smurf is niet eenvoudig. Zeker niet het bestaan van deze half-smurf, kind van een kabouter en een smurf, die heen en weer wordt geslingerd tussen haar verslaving aan groeihormonen – om haar grote geliefde Robbin (1 meter 85) beter te kunnen zoenen – en haar minifamilie. ,,Ik ben al twintig centimeter gegroeid en dat is best veel op vijftien centimeter.''

De ietwat bizarre afstudeersolo Donderdag zonderdag is van Mirthe Klieverik en te zien tijdens het ITs (Internationaal Theaterschool Festival) in een double bill van de acteursopleiding van de Utrechtse HKU. Klieverik is goed in het tragikomisch tonen van haar problemen. Ze sjort zenuwachtig aan een reuzentelefoon en probeert zich het dansje voor de naderende familiebijeenkomst te herinneren. Maar wat ze ook doet, niets verhelpt haar kaboutertweestrijd.

Heel anders is de solo Baboesjka van Erik van Welzen, de andere helft van de double bill. Van Welzen praat zich cabaretesk door een hele serie verhalen heen. Hij ijsbeert, praat indringend tegen een krukje, wijst op de muren en acteert en passant vrijwel alle menselijke emoties. Waarom is niet duidelijk; Van Welzen spreekt snel, soms met zijn hoofd in een emmer, en wat wel te verstaan is, snijdt niet altijd hout. Deze acteur wil veel vertellen en tonen, maar misschien moet hij dat niet allemaal tegelijk doen.

De voorstelling Inleven Uitleven van regisseur Fabian Holle komt van de Utrechtse afdeling `theatermaken', en dat is ook waar het hele stuk over gaat. De actrices Fockeline Ouwerkerk en Renske van der Sluis spelen geen rol, maar zijn gewoon `actrices'. Dat betekent dat ze, voordat ze iets gaan spelen, eerst uitleggen dát ze iets gaan spelen. Ik vind het nogal lastig als men zich op het toneel nadrukkelijk met `theatermaken' gaat bezighouden. Acteren zonder rol of richting is meestal saai, of pretentieus. Ouwerkerk en Van der Sluis zien er zeer innemend uit, maar persoonlijk kijk ik toch liever naar een half-smurf.

ITs festival: 1. Donderdag zonderdag door Mirthe Klieverik. 2. Baboesjka door Erik van Welzen. 3. Inleven Uitleven door Fockeline Ouwerkerk en Renske van der Sluis. Gezien: 22/6, Theater Perdu, Amsterdam. ITs Festival, t/m 3/7 in Amsterdam, daarna int. tournee. Inl. 020-626 6866; www.itsfestival.nl

    • Jowi Schmitz