Grafische trips en nostalgie op het net

Nederlandse kunstenaars spelen bij de interactieve grafische experimenten en ontwikkelingen op internet een vooraanstaande rol. Zoals de internet-kunstenaar Han Hoogerbrugge (www.hoogerbrugge.com) die eerder verraste met Modern living/ Neurotica, een wonderschone serie van soms grappige, maar meestal schrijnende grafische animaties waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Hoogerbrugge omschreef de animaties als ,,een zelfportret dat mijn dromen, verwachtingen, conflicten, ervaringen, hoop, nederlagen, angsten, demonen, vragen, de lach en de lust weerspiegelt''. Deze prachtige minifilmpjes zijn te zien via het archief van zijn website.

Het nieuwste project van Hoogerbrugge is Hotel, een surrealistisch interactief verhaal waarin de wetenschapper Dr. Doglin de hoofdrol speelt. Hij is de oprichter van Preconstruction, een onderzoeksinstituut dat vrijwilligers onderwerpt aan testen om te zien hoe het lichaam reageert op uitzonderlijke ongelukken. Het lezen – liever gezegd – het ervaren van de eerste twee hoofdstukken wekt groot verlangen naar de rest van het verhaal, dat uiteindelijk zal bestaan uit tien hoofdstukken.

Hotel is ook te bekijken via de fraaie website www.submarinechannel.com, een project van de digitale productiemaatschappij Submarine die de opdracht gaf voor het gesubsidieerde project van Hoogerbrugge. Op deze site staat een link naar een ander grafisch hoogstandje: de voortreffelijke `graphic novel' Mind my gap van de kunstenaar Rosto A.D. (zie ook www.rostoad.com). Het verhaal gaat over Diddybob en Buddybob wier rustige leven als presentatoren van het nietserige televisieprogramma Living Interior ruw wordt verstoord. Een geschiedenis van verloren onschuld, begeleid door intrigerende muziek en gesproken tekst.

Ook over het `ouderwetse stripverhaal' komt steeds meer serieuze informatie beschikbaar op internet. Eén van de meest informatieve sites, het onvolprezen www.lambiek.com, blijkt nog bijna dagelijks te worden aangevuld. Op de zogenoemde comicopledia zijn nu al biografieën van meer dan 5.000 internationale striptekenaars te zien. Daarnaast biedt dit ongesubsidieerde project een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse strip.

De grote meesters van het beeldverhaal uit de negentiende en twintigste eeuw hebben een liefdevol onderkomen gekregen op de Franse website www.coconino-classics.com. De mooi uitgevoerde site doet recht aan het meesterschap van (strip)tekenaars als Rodolphe Töpffer, Gustave Doré, George Herriman, Winsor McCay en Milton Caniff.

www.hoogerbrugge.com, www.lambiek.com, www.coconino-classics.com.

    • Dik Rondeltap